Pozor, med potrjenimi okužbami v zadnjih dneh je bilo cepljenih več kot 13 odstotkov. NIJZ pojasnjuje, kaj bo s tretjim odmerkom

05.08.2021 11:21
Vse več je primerov, ko novo okužbo potrdijo tudi pri cepljenem človeku, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Zato smo inštitut med drugim vprašali, ali je trenutno tretji odmerek potreben.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
Igor Napast

Cepljenje popolne imunosti na koronavirus SARS-CoV-2 ne zagotavlja, kljub temu pa naj bi preprečeval širjenje okužbe in hkrati tudi razvoj težjega poteka bolezni covid-19. Zato se vlade po vsem svetu, hkrati tudi slovenska, trudijo prebivalce prepričati, naj se cepijo. 

Pri nas je bilo do danes polno cepljenih 820.110 ljudi, kar predstavlja slabih 39 odstotkov prebivalcev. Vsaj z enim odmerkom pa je bilo cepljenih dobrih 930 tisoč prebivalcev. K cepljenju poziva tudi zdravstvena stroka, saj je ravno zdravstvo najbolj obremenjeno z bolniki, pri katerih se pojavi težji potek bolezni. Od začetka epidemije je v Sloveniji zaradi okužbe s koronavirusom umrlo 4429 ljudi. Največ ljudi je zaradi covid-19 v Sloveniji umrlo 8. decembra lani, ko je bilo potrjenih 66 smrti v enem dnevu. 

Cepljenje se je v Sloveniji začelo nekaj dni pred začetkom letošnjega leta. Dober mesec po tem je število dnevno umrlih zaradi covid-19 začelo upadati. V juniju in juliju je bilo zabeleženih največ smrti v enem dnevu 11. junija, ko je umrlo pet ljudi. Veliko dni pa je minilo tudi brez smrti zaradi omenjene bolezni. 

Če je bilo ob začetku cepljenja število odmerkov cepiva zelo omejeno, pa je trenutno v državi cepiva dovolj za vse in zdaj se lahko prebivalci sami odločajo, s katerim cepivom, od teh, ki so na voljo, bi se cepili.

Vendar pa, kot rečeno, zaščita ob cepljenju ni popolna. V zadnjem mesecu, ko se je v Sloveniji pojavila tudi tako imenovana različica delta, praktično vsak dan okužbo potrdijo tudi pri cepljenih prebivalcih. Glede na podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo od ponedeljka do četrtka minuli teden (to so zadnji dostopni podatki) potrjenih 55 okužb pri cepljenih prebivalcih. Torej skoraj 14 vsak dan. Glede na to, da je bilo v tem času s PCR testi potrjenih skupno 406 okužb, to pomeni, da je bil med pozitivnimi cepljenih več kot 13 odstotkov. 

Zato ni odveč opozorilo, da je treba kljub cepivu in nižjemu številu potrjenih okužb, te sicer v zadnjem času spet naraščajo in na Institutu Jožefa Stefana že opozarjajo, da bi lahko ob takem trendu Slovenija spet prešla v rdečo fazo, upoštevati vsa priporočila za preprečevanje širjenja okužbe. 

Kaj bo s tretjim odmerkom?

Ker se je v juliju že pojavljajo ugibanje, da bo potreben za zagotavljanje zaščite pred SARS-CoV-2 tudi tretji odmerek, smo NIJZ vprašali, kdaj se bo začelo cepljenje s "poživitvenim" odmerkom. Odgovarjajo, da trenutno ni dokazov, da bi zaščita izzvenela po devetih mesecih od cepljenja. "Zagovarjamo pristop, da je do nadaljnjega zaščita dolgotrajna. Ko bodo podatki na voljo glede potrebe po poživitvenih odmerkih, pa bomo to spremenili," so odgovorili. 

Trenutno namreč menijo, da ni smiselno podaljševanje s cepljenjem na nekaj mesecev. Prepričani pa so tudi, da je to neetično. "Cepljenje s poživitvenimi odmerki v bogatih državah, medtem ko je velik del sveta še brez cepiv, je neetično in neučinkovito za globalni napor za zaustavitev pandemije. Samo globalna dostopnost do cepiva bo pandemijo ustavila. Do takrat pa ne bo nobena država varna ali imela normalo življenje," so poudarili. 

Na temo tretjega odmerka je pred dnevi tvital tudi vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu Roman Jerala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.