(PREJELI SMO) V Marlesu od julija višje plače (2)

15.07.2023 06:00

Odziv sindikata na intervju z direktorjem Matejem Vukmaničem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv podjetja

V intervjuju z gospodom Matejem Vukmaničem, direktorjem družbe Marles hiše Maribor, d.o.o., v članku V Marlesu od julija višje plače, ki je bil objavljen v Večeru 5. julija 2023, je zapisana navedba gospoda Vukmaniča, da je bil s sindikatom sklenjen dogovor o dvigu plač za sedem odstotkov. Ta navedba nas je presenetila, prizadela in povzročila tudi precej nejevolje med zaposlenimi, saj je neresnična. V podjetju Marles hiše Maribor imamo sklenjeno podjetniško kolektivno pogodbo (v nadaljevanju PKP) z dne 18. novembra 2010, katere del je tudi tarifna priloga. V tarifni prilogi PKP imamo med drugim določene najnižje osnovne plače glede na zahtevnost del in lestvico osnovnih plač po posameznih tarifnih razredih. Z aneksom št. 5 k tarifni prilogi PKP z dne 13. aprila 2023 z veljavnostjo 1. julij 2023 smo določili nove zneske najnižjih osnovnih plač, nove zneske osnovnih plač v tarifnih razredih in novo višino nadomestila za prehrano, ki začnejo veljati s 1. julijem 2023. V aneksu št. 5 k tarifni prilogi PKP nikjer ni zapisano, za koliko odstotkov se dvignejo osnovne plače. Do 30. junija 2023 so veljali zneski iz aneksa št. 4 k tarifni prilogi PKP z dne 12. aprila 2013. S 1. julijem 2023 so v veljavi novi zneski najnižjih osnovnih plač, ki smo ji dobili tako, da smo najnižje osnovne plače iz aneksa št. 4 k tarifni prilogi PKP dvignili za pet odstotkov razen v petem tarifnem razredu, ki se je izenačil s petim tarifnim delom iz tarifne priloge kolektivne pogodbe za lesarstvo. Z aneksom št. 5 k tarifni prilogi PKP smo določili tudi nove zneske osnovnih plač po tarifnih razredih, in sicer tako, da smo zneske, dobljene s petodstotnim dvigom najnižjih osnovnih plač, veljavnih do 30. junija 2023, prišteli k posameznim osnovnim plačam v posameznem tarifnem razredu, veljavnim do 30. junija 2023. Prav tako se je v posameznem tarifnem razredu dodalo nekaj plačilnih razredov. Ker so dejanske osnovne plače višje od najnižjih osnovnih plač po PKP, je dejanski dvig osnovnih plač celo manjši od pet odstotkov. Osnovne plače se tako dvigujejo po več kot desetih letih.

Pogajanja o dvigu osnovnih plač so potekala več kot leto dni. Delodajalec je dolgo zavračal kakšen koli dvig osnovnih plač iz razloga zaostrenih razmer, čeprav so bili rezultati poslovanja dobri. Prav tako delodajalec pri podajanju svojih odgovorov ni upošteval roka, dogovorjenega v PKP.

V sindikatu bi radi poudarili, da bi bili veseli uresničitve navedb gospoda Mateja Vukmaniča, direktorja družbe, da bodo "julijske plače večje za okoli deset odstotkov", saj bi morali za toliko dvigniti osnovne plače zaposlenim. Nadomestilo za prehrano med delom ni plača.

Aleš Žiberna

predsednik sindikata SINLES v družbi Marles hiše Maribor

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta