Prekletstvo suše in pozebe

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Takšnih fotogeničnih, a žalostnih prizorov, kot so bili 6. aprila lani, za zdaj ni na vidiku.
Andrej Petelinšek

Novica tega tedna je zagotovo dež. Pa ravno na zadnji marčevski dan! Pokvaril nam je statistiko, da bi lahko rekli, da leta 2022 marca v Sloveniji ni padla niti kaplja dežja. A če se ne menimo za mesece, ampak štejemo le, koliko dni zaporedoma ni deževalo, jih je bilo več kot za cel mesec.

Seveda se nismo naveličali sončnega vremena! Sploh spomladi, ko nas sonce tako prijetno greje in v nas prebuja voljo do življenja, oživimo tudi mi, ne samo preostala narava. Ali je veselje do tega dežja res le v našem racionalnem zavedanju, da brez vode ni življenja? Morda. Čeprav me je oblačna sreda prav razveselila, pa tisti nekoliko bolj vlažni jugozahodnik, ki mi je dobesedno dal vetra, ko sem s kolesom gonil proti njemu domov, tudi. Kaj je lahko prijetnega v takem vremenu? Mnenja so seveda različna. Zame je veter vedno prijeten, nekakšen nosilec svežine, odstranjevalec zatohlosti, spomni te, da si živ, te zbudi. In če moraš ves mesec zatiskati oči, ker te zjutraj in zvečer slepi nizko sonce, odleže tudi očem. Če pa še vsaj malo sočustvuješ z uvelimi trobenticami ali jetrniki, na primer, pa z rjavkasto travo, potem postane veselje ob dežju samoumevno.

Na deževen dan imamo vsaj izgovor, da ga preživimo nekoliko bolj lenobno, vsaj kar se fizične dejavnosti tiče. Malo manj dnevne svetlobe in umirjeno šumenje dežja nas nagovarja k počitku ali povede v razmišljanja o tem in onem. Nas malo upočasni, tudi umsko. In če kdo vendarle že po teh nekaj urah pogreša sonce - za dežjem vedno posije. Ko bi bilo tako tudi v življenju, pa nimamo vsi take sreče!

Seveda je tudi razumskih razlogov v prid dežja veliko. Od nizkih vodotokov - nekateri imajo rekordno nizke marčevske pretoke - do nizke podtalnice pa tudi suše na kmetijskih površinah. Nekje vendarle mora zrasti hrana tudi za nas, ne? In zagotavljam vam, da se bo hitro poznalo. Že jutri ali v začetku prihodnjega tedna bo kar naenkrat trava sveže zelena, tudi kaj drugega se bo odelo v zeleno barvo, sploh ko se bo spet ogrelo. A najprej moramo dati skozi jutrišnje sneženje po nižinah pa mrzli jutri s slano v ponedeljek in torek. Prekletstvo pozebe? Ampak ne toliko zaradi spomladanskih ohladitev, morda je za to bolj kriv pretopel zaključek zime. Letos so razmere vendarle malo manj ekstremne kot lani. Ohladitev je prišla prej, rastline predvsem zaradi suše niso tako pohitele in tudi mraza bo manj kot lani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.