Primerjava cen: Preverili smo, v kateri trgovini boste za košarico 14 izdelkov odšteli največ in kje najmanj

Asja Lednik Štrukelj
28.06.2021 10:22
Pred dnevi smo poročali, da se je v prvih petih mesecih tega leta sadje podražilo skoraj za osem odstotkov, zelenjava za sedem, krompir pa za malenkost manj kot 15 odstotkov. Tolikšne podražitve se niso zgodile že več kot dvajset let in ekonomisti predvidevajo, da se cene še niso ustavile. O tem, kakšno je dejansko stanje, smo vprašali tri večje trgovce - Mercator, Spar in Hofer. Tam smo primerjali tudi cene štirinajstih živil, ki jih najdemo na policah vseh treh ponudnikov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Marko Vanovšek

V Mercatorju pravijo, da se cene glede na mesta ne razlikujejo, drži pa, da v različnih trgovinah uvajajo različne vrste ugodnosti in za nekatere izdelke tudi nekaj cenovnega razpona glede na formate trgovin. "Pri tem ne gre za določena mesta, ampak za trgovine različnega tipa v različnih okoljih, tudi v istem mestu."

Cene hrane in brezalkoholnih pijač so bile v letošnjem letu nižje kot v enakem obdobju lani, povedo. Maja za 2,5 odstotka, od januarja do maja pa za 0,8 odstotka. "Bile so pa letos maja višje v primerjavi z decembrom 2020 (+2,0 odstotka). Ne gre torej za neko splošno drastično povišanje cen hrane in pijače glede na lani."

Pri ljudeh opažajo največjo razliko v načinu oziroma kanalu kupovanja, saj več kupcev kupuje tako na spletu kot v običajni trgovini. "Med epidemijo je namreč veliko kupcev hitro osvojilo kupovanje v Mercatorjevi spletni trgovini, in ker so spoznali prednosti takega načina kupovanja, zdaj kombinirajo oba nakupna kanala. S koncem epidemije kupci postopoma znova vzpostavljajo navade tedenskih obiskov trgovin, kar se pozna pri povečanju števila transakcij (obiskov trgovine) in na vsakokratni nekoliko manjši nakupovalni košarici kot med epidemijo. Kupci torej kupujejo bolj sproti in manj na zalogo."

"Kupci si seveda želijo čim nižjih cen, proizvajalci pa bi cene hitreje prilagajali razmeram"

V Mercatorju pravijo, da so se glede na to, da so se v letu 2020 pomembno spremenili različni dejavniki, ki vplivajo tudi na maloprodajne cene, nekoliko zvišale tudi cene nekaterih kategorij izdelkov za dnevno rabo. Lani so se povišali proizvodni stroški, logistični stroški, stroški dela, cene energentov in surovin, predvsem žita, kar pa nato vpliva na cene tudi drugih osnovnih živil. "Upravičene zahteve dobaviteljev po spremembi nabavnih cen smo torej morali upoštevati. V teku zadnjega leta so se tako povišale cene predvsem osnovnih živil (olje, moka, meso), pri sadju in zelenjavi pa ima pomemben vpliv na ceno tudi vreme." Si pa, kot pravijo, z različnimi aktivnostmi, akcijami in popusti prizadevajo stalno ohranjati cene konkurenčne, s širino ponudbe pa dostopnost vseh kategorij izdelkov tudi cenovno najbolj občutljivim kupcem.

"Kupci si seveda želijo čim nižjih cen, proizvajalci pa bi cene hitreje prilagajali razmeram. Kot trgovec razumemo potrebe tako enih kot drugih in skušamo biti čim bolj elastični s širino cenovne ponudbe (od najcenejših do premium izdelkov). Predvsem pa s kartico Piko stalno omogočamo zvestim kupcem vrsto ugodnosti in popustov, ki jih kupci že tradicionalno dobro izkoristijo." Pravijo, da so kot trgovci zadnji v verigi vplivov na cene izdelkov za dnevno rabo v gospodinjstvu in jim višanje cen zaradi različnih dejavnikov nikakor ne koristi. "Želimo si čim bolj stabilnih pogojev preskrbe in drugih dejavnikov, ki vplivajo na zaupanje potrošnikov."

"Do povišanj cen pride le v skrajnih primerih"

V Hoferju odgovarjajo, da sledijo principom diskontne prodaje in ostajajo zvesti svoji zavezi - ponuditi izdelke najboljše kakovosti po najboljši ceni. "Neprestano optimiziramo vse procese, s čimer nižamo stroške ter ustvarjamo prihranke, ki jih v obliki najboljših cen v celoti prenašamo na naše kupce. Prodajne cene izdelkov so sicer v vseh trgovinah Hofer po Sloveniji enake."

Prodajne cene se skozi leto velikokrat spreminjajo, na njihovo oblikovanje pa vpliva več dejavnikov, med drugim nabavne cene, logistični stroški, drugi stroški poslovanja in splošno stanje na trgu. Prizadevajo si, da morebitnih zvišanj nabavnih cen ne prenašajo na svoje kupce. "Cene tako poskušamo ohranjati enake, do povišanj pa pride le v skrajnih primerih, ko je ohranjanje enake cene poslovno nevzdržno. Sklepamo, da naša prizadevanja opazijo tudi kupci, saj komentarjev kupcev na to temo nismo prejeli."

O tem, ali lahko v prihodnje pričakujemo kakšne podražitve, povedo, da je o napovedi cen težko govoriti, saj je veliko odvisno predvsem od ukrepov, ki naš še čakajo.

So se v času izbruha novega koronavirusa spremenile tudi nakupovalne navade kupcev? Odgovarjajo, da so v začetku epidemije opažali predvsem več načrtovanih nakupov, kar pomeni, da so ljudje pogosto nakupovali bolj pripravljeni (pripravili so si sezname, preverili zaloge v trgovini ...). "Kupci so v času epidemije, predvsem v prvem valu, po naših opažanjih trgovine obiskovali redkeje, kupovali bolj strukturirano in v večjih količinah kot pred začetkom epidemije koronavirusa, a so se navade kasneje v veliki meri normalizirale."

V zadnjem letu so se nekoliko zvišale cene določenih osnovnih živil

Kako pa je v trgovinah Spar? Sporočajo, da sledijo načelu enotne cenovne politike, zato so cene v vseh trgovinah po Sloveniji enake. V zadnjem letu so se nekoliko zvišale cene določenih osnovnih živil (olje, moka, meso), pri čemer v Sparu upravičenost vsake napovedi povišanja cen njihovih dobaviteljev natančno preučijo in na njih pristanejo le v primeru, da dobavitelj izkaže utemeljen razlog za dvig nabavne cene. "Naša cena se v tem primeru dvigne maksimalno v višini razlike v nabavni ceni, prioriteta pa nam vseskozi ostajajo nizke cene na slovenskem trgu."

Minulo leto, med pandemijo koronavirusa, so v podjetju opazili, podobno kot v Mercatorju in Hoferju, povišan delež večjih nakupov ter povečano povpraševanje po izdelkih z daljšim rokom uporabe. Drugih posebnosti ne beležijo.

"V podjetju Spar Slovenija dogajanje na trgu vseskozi spremljamo. Kakršnekoli napovedi glede spreminjanja odkupnih cen živil v prihodnjih mesecih so na tej točki preuranjene, saj se skozi leto cene posameznih izdelkov lahko spreminjajo – nekatere se zvišajo, nekatere pa tudi znižajo," še povedo in zaključijo, da kupcem v okviru akcije "trajno znižano" vselej nudijo več kot 2000 izdelkov priznanih blagovnih znamk po trajno nizkih cenah, ki ostajajo nespremenjene do nadaljnjega. "Nespremenjene ostajajo tudi cene izdelkov S-Budget, ki so najcenejši pri nas v posamezni podskupini izdelkov."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.