Profil Kopriva: Ko za "mnenjem človeka z ulice" stoji politična stranka

Ana Lah
25.02.2021 06:01
Lažni profili omogočajo politiku, stranki ali podjetju, da daje vtis večje podpore, kot jo ima, omogočajo pa tudi lažje napade.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Twitter profil med drugim blokira, če ugotovi, da gre za neavtentično politično delovanje.
Reuters

Spodrsljaj poslanke Slovenske demokratske stranke (SDS) Alenke Jeraj, ko je na twitterju odgovor profila Kopriva dopolnila s svojega uradnega profila in tako razkrila, da za uporabnico Kopriva stoji sama, je sprožil debato o problematiki astroturfinga - skrivanja političnih veljakov za lažnimi profili. Ker družbena omrežja omogočajo anonimno komentiranje običajnih ljudi, imajo po mnenju Anžeta Voha Boštica, preiskovalnega novinarja portala Pod črto, ki se je podrobneje ukvarjal s pojavom astroturfinga, velik vpliv na javno mnenje, še posebej pri vzbujanju dvoma glede določenih dejstev. Objava na omrežjih daje zastonj publiciteto, politikom in njihovim mnenjem omogočajo večjo vidnost in s tem zapostavljajo pomembnejše teme, razmišlja novinar.

Ustvarjajo navidezno mnenje "človeka z ulice"

Na portalu Pod črto so skupaj z inštitutom Danes je nov dan želeli ugotoviti, ali obstajajo indici za obstoj mreže lažnih profilov, s katerimi operira Slovenska demokratska stranka (SDS). Orodje Twitter Audit je namreč pokazalo, da je kar tri četrtine Janševih sledilcev na twitterju lažnih, druga po številu lažnih profilov pa je po poročanju portala predsednica Socialnih demokratov (SD) Tanja Fajon. Lažni profili omogočajo politiku, stranki ali pa podjetju, da daje vtis večje podpore, kot jo ima, omogočajo pa tudi lažje napade. Voh Boštic razlaga, da so napadi na politične nasprotnike na družbenih omrežjih najbolj učinkoviti, ko so videti kot mnenje "človeka z ulice", saj je, če kritiko poda politik ali stranka, bralcem hitro jasno, da je vzrok zanjo politični interes. "Če nekdo zapiše, da vlada dela slabo in se potem Janez Janša odzove, da dela dobro, je vsakemu jasno, zakaj je to napisal. Če se tako odzove neki Janez Novak, pa je videti bolj kredibilno in iskreno," za Večer pojasni novinar. "Drugi razlog pa je ta, da si lahko preko lažnega profila dovolijo več, prestopijo mejo spodobnega in s tem skušajo utišati kritike," razmišlja.

V osnovi ni nujno, da se mora posameznik na družbenih omrežjih predstavljati s pravim imenom in priimkom. Vendar pa se na tem mestu pojavi dilema, do kod seže pravica do anonimnosti in kje se začne etično sporno ravnanje. "Na splošno bi lahko rekli, da gre za astroturfing takrat, ko so uporabniki osebe ali institucije z močjo, kot recimo politične stranke, še posebej če gre za največjo stranko v vladi, ali pa ko se za profili skrivajo močna podjetja," pojasnjuje preiskovalni novinar. Kadar pa ne gre za koordinirano komentiranje, na podlagi katerega bi imel posameznik ekonomske ali druge koristi, govorimo o anonimnosti, še doda.

V preiskavi portala Pod črto in inštituta Danes je nov dan so odkrili več deset lažnih profilov, za katere sklepajo, da so neavtentični. Avtentičnost pa so med drugim ugotavljali tudi na podlagi fotografij, ki so pogosto ukradene s profilov na družbenih omrežjih tretjih oseb, nekatere pa so tudi tehnično predelane. Koliko lažnih profilov, za katerimi stojijo politične stranke, pa ostaja skritih? "Vsi indici v naši preiskavi kažejo na to, da je teh verjetno precej. To niso profili samo z desne, ampak tudi z leve. Sklepamo pa, da je pri desnih strankah mreža bolj razvejanja, še posebej ko gre za stranko SDS," pojasnjuje Voh Boštic.

Anže Voh Boštic: "Preko lažnega profila si dovolijo več, prestopijo mejo spodobnega in s tem skušajo utišati kritike."
Osebni arhiv

Novinar Bojan Požar je tvitnil, da naj bi lažne profile uporabljala tudi Stranka Alenke Bratušek (SAB), skrivala naj bi se pod imeni Marta Kocjančič in Tina Smolej. Za komentar smo poprosili generalnega sekretarja SAB Jerneja Pavliča, ki pravi: "V stranki nismo nikoli imeli, nimamo in ne bomo imeli lažnih profilov. Komuniciramo neposredno z naših profilov, če pa kdo, ki ga ne poznamo, to uporablja, je to njegova odločitev in pravica."

Suspendiranju lažnih profilov ne namenjajo dovolj pozornosti

"Podjetje Twitter na svojih spletnih straneh javnost redno obvešča o blokiranih profilih posameznikov na njihovem družbenem omrežju. Twitter profil med drugim blokira, če ugotovi, da gre za neavtentično politično delovanje.

To se zgodi takrat, ko se za profilom posameznika v resnici skriva politična stranka ali PR-agencija, ki prek profila podpira točno določeno politično stranko ali opcijo. V preteklih letih je Twitter blokiral mreže takšnih profilov v Srbiji, Savdski Arabiji, Rusiji, na Kubi, Tajskem, Kitajskem in v nekaterih drugih državah," še ugotavlja Voh Boštic v preiskovalnem članku na portalu Pod črto. Suspendiranju lažnih profilov pa družbena omrežja ne namenjajo dovolj pozornosti, ker bi sicer potrebovala več sredstev in kadra, meni Voh Boštic, ki je še prepričan, da bi morali več pozornosti nameniti uredniški vlogi družbenih omrežij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta