Prvi obrisi Zorčičeve stranke, znano je tudi njeno ime. Kaj o morebitnem sodelovanju pravita Gantar in Vesel?

Luka Mlakar Luka Mlakar
21.12.2021 12:28

V krogu blizu predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča naj bi že zbrali potrebnih 200 podpisov za ustanovitev nove liberalne stranke. Njen ustanovni kongres bo januarja prihodnje leto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Pri Igorju Zorčiču naj bi že zbrali 200 podpisov za ustanovitev nove stranke.

Robert Balen

Nova stranka, ki jo ustanavlja predsednik državnega zbora in nepovezani poslanec Igor Zorčič, se bo po naših informacijah imenovala LIDE oziroma Liberalni demokrati. Ustanovni kongres nove stranke bo januarja prihodnje leto, pri Zorčiču naj bi že zbrali potrebnih 200 podpisov za ustanovitev nove stranke, ki naj bi jih na upravnih enotah vlagali do jutri. Po zakonu o političnih strankah lahko stranko ustanovi najmanj 200 polnoletnih državljanov, ki podpišejo ustanovno izjavo. Podpis na ustanovni izjavi mora biti overjen pri notarju ali upravni enoti. Po zbranih in overjenih 200 podpisih se lahko skliče ustanovni kongres stranke, na katerem se določi program in statut stranke ter izvoli organe stranke, kar so tudi pogoji za kasnejšo registracijo stranke.

Gantar: Če bom ocenil, da gre to v pravo smer, sem pripravljen sodelovati

Kdo bo del nove Zorčičeve liberalne stranke, še ni jasno, se pa v povezavi s tem neuradno omenja tudi nepovezano poslanko Janjo Slugo, nekdanjega zdravstvenega ministra iz kvote DeSUS Tomaža Gantarja in nekdanjo pravosodno ministrico iz kvote SMC Lilijano Kozlovič. Gantar je za Večer potrdil, da se je pogovarjal z Zorčičem, a je dodal, da do zdaj ni bilo dorečenega še nič konkretnega. "Res sva govorila z gospodom Zorčičem, ampak več kot to pa trenutno ne, tudi kar se tiče moje udeležbe in nadaljnjih korakov. Sem pa seveda pripravljen, če bom ocenil, da gre to v pravo smer, pri tem tudi sodelovati," je pojasnil Gantar.

V povezavi z novo stranko Igorja Zorčiča se neuradno omenja tudi nekdanjega zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja.

Robert Balen

Ob tem je Gantar dodal, da noče prehitro povleči določenih potez: "Spomladi sem izstopil iz DeSUS, trenutno nisem v nobeni stranki. Preden se odločim, da naredim drug korak, moram točno vedeti, kaj se dogaja." Janja Sluga o svoji morebitni vlogi pri Zorčičevem političnem projektu ni želela govoriti, dejala je le, da skoraj ne mine dan, da je ne bi povezali s kakšno stranko. "Če se spomnite, bila sem že v SD, pa potem tudi v LMŠ, po novem sem v SAB, pa tudi z Igorjem Zorčičem in še s kom drugim. Vse lepo in prav, ampak v preteklosti sem že večkrat povedala, da se bom opredelila, ko bo čas za to," je pojasnila Sluga.

Nepovezana poslanka Janja Sluga je dejala, da praktično ne mine dan, da je ne bi povezovali s katero od strank.

Borut Živulovič

Pri Zorčiču naj bi se po naših informacijah pogovarjali tudi z nekdanjo evropsko komisarko Violeto Bulc. Ta je na vprašanje, ali že ve, v kakšni vlogi se bo politično aktivirala pred naslednjimi volitvami, če se bo sploh odločila za to, nedavno odgovorila, da tega še ne ve, "ker se stvari še niti približno niso izkristalizirale". Na vprašanje, ali se pogovarja z Zorčičem, ni neposredno odgovorila, je pa dejala: "Če sem zelo odkrita, se pogovarjam z zelo veliko ljudmi ali pa z nobenim. Mislim, da se bo tudi v sredini pojavila neka nova zgodba, vendar še z zanimanjem opazujem, kako se bo oblikovala." ​Spomnimo, da se je Bulčeva prejšnji teden udeležila tudi javne tribune, ki jo je organiziralo gibanje Bodi sprememba, za katerim stoji Robert Golob.

Vesel o Zorčičevi stranki: Tam nimam kontaktov

Zorčič je z aktivnostmi za ustanovitev stranke začel, še preden se je za politično aktivacijo odločil Golob. Predsednik državnega zbora je v nedeljo v pogovoru za TVS povedal, da ne vidi nobene ovire za sodelovanje z Golobom, če bi ugotovili, da so njihovi pogledi zelo podobni: "Nasprotno mislim, da bi celo morali kombinirati sodelovanje, ki pomeni politično izkušnjo, pa tudi izkušnjo iz gospodarstva." Se pa Zorčič ni želel konkretneje izjasniti, ali bi z Golobom sodelovala pred ali po volitvah. Neuradno je sicer mogoče slišati, da je Zorčič pripravljen tudi na predvolilno sodelovanje z Golobom, po naših informacijah bi ga lahko podprl tudi za mandatarja. Se pa na drugi strani postavlja vprašanje, ali sodelovanje z Zorčičem zanima Goloba.

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel pravi, da ne pozna Zorčičevega političnega projekta.

Robert Balen

V povezavi z Zorčičevim političnim projektom se je v medijih pogosto omenjalo tudi predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela, ki je prejšnji četrtek nastopil na Golobovi javni tribuni z naslovom V kakšni državi želimo živeti?. Vesel je poudaril, da sodelovanje na javni tribuni še ne pomeni začetka njegove politične aktivacije. "Z Liberalnimi demokrati oziroma LIDE nisem sodeloval in tam nimam nobenih kontaktov, ki bi vodili v sodelovanje," je za Večer dejal Vesel in dodal, da ne tega političnega projekta ne pozna. Predsednik računskega sodišča, ki se mu bo devetletni mandat iztekel v prvi polovici prihodnjega leta, je dejal, da se je z Zorčičem kot predsednikom državnega zbora večkrat pogovarjal.

"To je čisto normalno, izmenjala sva si tudi stališča glede tega, da je precej nezadovoljstva s trenutnim stanjem politike, ne pa o morebitnem sodelovanju, ker me v tem smislu to ne zanima. Tukaj večkrat zlorabljajo moje ime," je poudaril Vesel. Ko gre za fotografije srečanja s Janjo Sluga, ki so bile objavljene na portalu Požareport, pa je Vesel poudaril, da se je s poslanko srečal zaradi kazenske ovadbe, ki jo je zoper njega vložil parlamentarni odbor za notranje zadeve, ki ga vodi poslanec SDS Branko Grims. "Z gospo Sluga sem se srečal iz vidika delovanja državnega zbora, predvsem pa zaradi mojega čisto jasnega interesa glede tega, kdo me je kazensko ovadil s strani parlamentarnega odbora za notranje zadeve, katerega članica je bila," je dodal Vesel.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.