Pogrešala sta informacije o Janševih aktivnostih, tudi z odprtja čebelarske investicije. "Odgovor je bil, da premier nima časa za izjavo"

B.P.
21.12.2021 11:23

Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Radiotelevizije Slovenija Ilinka Todorovski je objavila novembrsko poročilo o odzivih občinstva. Kot je znano, ji kmalu poteče mandat, na njeno mesto pa se bo - tako je odločil vse bolj Janševi koaliciji naklonjen programski svet - usedla novinarka Primorskih novic in predavateljica na višji strokovni šoli Sežana Marica Uršič Zupan. Ilinki Todorovski se mandat izteče 17. januarja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Slovenski premier v Glasgowu

Reuters

"Po številu odzivov so izstopale pripombe, kritike in pozivi glede predloga programsko-produkcijskega načrta za leto 2022, ki je bil na seji programskega sveta 29. novembra tudi potrjen. Več gledalcev se je kritično odzvalo na oddajo Z Mišo, v kateri je gostovala dramska igralka Mia Skrbinac. Pritožniki so menili, da je voditeljica z vprašanjem o gostjini spolni identiteti posegla v nedotakljivo polje intimnega. Varuhinja je napisala mnenje in priporočilo. Tarča o samotestiranju učencev, grafični zapis v rubriki Top5 Studia City ter poročilo v Odmevih o t. i. skotopičnem sindromu so še tri programske vsebine, ki jih je varuhinja podrobneje obravnavala. Občinstvo je prejelo tudi natančna pojasnila glede uporabe izrazov prebežnik in migrant, merjenja gledanosti TV-oddaj ter podnaslovljenih oddaj v slovenščini, ki bi lahko bile v pomoč tudi starejšemu občinstvu s pešajočim sluhom," lahko preberemo v uvodu novembrskega poročila

"Tudi po prespani noči se je Mia Skrbinac strinjala z objavo oddaje v celoti"

Dva odziva sta se nanašala tudi na poročanje s podnebnega vrha v Glasgowu oz. odprtja čebelarske investicije v Višnji Gori. V obeh primerih sta gledalca pogrešala podrobnejše informacije o premierjevi dejavnosti.

"V poročilih ob 19,00 dne 3.11.2021 niti pretekle dni nisem zasledil informacije, da se je preds.vlade sestal z ameriškim predsednikom. Ravno tako v poročilih 3.11.2021 o odprtju nekakšnega čebelarskega centra v Ivančni Gorici ste glavnega gosta preds.vlade skrbno skrivali." (I. S.)

"Pred poročanjem z Vrha --- iz Glazgova so bile glavne novice protest, o delu konference zelo kratek prispevek ! - ni se vam zdelo pomembno, da bi poročali s katerimi državniki se je srečal naš predsednik ( primer s predsednikom ZDA). V Višnji gori je čebelarsko hišo otvoril g. Janša, po podrobnem ogledu posnetka in drugih virih smo ugotovil da je bil prisoten predsednik vlade." (Z. E.)

Robert Balen

Glede poročanja o podnebni konferenci v Glasgowu je odgovor pripravila Meta Dragolič, v. d. odgovornega urednika zunanje politične redakcije informativnega programa TV Slovenija:

"Podnebno konferenco v Glasgowu je za RTV Slovenija pretekli teden spremljal novinar Adrijan Bakič.

Predsednik vlade Janez Janša je bil v Glasgowu 1. in 2. 11. Spodaj prilagam edino napoved, ki smo jo dobili glede njegovih aktivnosti. Srečanje z ameriškim predsednikom Bidnom ni bilo predvideno. Kot nam je znano, sta se srečala na večernem sprejemu za vse voditelje, kjer je bil omejen dostop za medije. Predstavnico slovenske delegacije za medije v Glasgowu smo 1. 11. večkrat prosili za izjavo predsednika vlade za RTV Slovenija, pa je bil odgovor, da premier nima časa za izjavo. Zato smo objavili njegovo izjavo iz nastopa na konferenci, posebej pa posneli še glavno slovensko pogajalko. Poročali smo o vseh pomembnejših korakih naše države na konferenci, vključno pristopom k različnim pobudam. 4. 11. pa smo tudi objavili izjavo ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca."

Glede čebelarskega dogodka je pojasnilo poslal v. d. urednika dopisništev v Sloveniji Mitja Prek:

"Vest in izjava o odprtju Hiše kranjske čebele je bila objavljena v Dnevniku 3. 11. 2021. Iz vesti oziroma slike je bilo jasno razvidno, da je bil gost odprtja tudi predsednik vlade Janez Janša.

Poleg tega pa smo za jutranja poročila 4. 11. pripravili prispevek o odprtju. Kjer je bilo enako jasno, da je bil gost prireditve predsednik vlade, kot sogovornik in predstavnik vlade pa je v prispevku sodeloval minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta