SDS s štirimi evropskimi poslanci, Svoboda z dvema, uspelo tudi SD. Kdo se seli v Bruselj in kako se mandati določijo?

M.R.
09.06.2024 23:17

Glede na delne uradne izide volitev, ki jih je objavila Državna volilna komisija, je zmagovalka evropskih volitev opozicijska stranka SDS. V prihodnji sestavi Evropskega parlamenta bi imela štiri poslance.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik SDS Janez Janša
Primož Lavre

Do 4.25 v ponedeljek zjutraj je bilo preštetih 99,93 odstotka glasov na evropskih volitvah. Glede na začasne izide bo imela stranka SDS 4 mandate, Gibanje Svoboda bo imelo 2 mandata, stranke Vesna, NSi in SD pa po en mandat. Udeležba je bila 41,34-odstotna, najvišja od vseh evropskih volitev s slovensko udeležbo.

Stranka SDS je glede na preštete glasove (po 12. uri bodo okrajne volilne komisije ugotavljale še izid glasovanja po pošti iz Slovenije, nazadnje bodo dodali še glasove iz tujine) dobila 30,65 odstotka glasov, Gibanje Svoboda 22,15 odstotka, Vesna 10,53 odstotka, SD 7,72 odstotka, NSi pa 7,66 odstotka. Prva zasledovalka je stranka SLS, ki je dobila 7,24 odstotka glasov. Ostale stranke imajo manj kot 5-odstotno podporo.

Glede na te izide bodo stranko SDS v Evropskem parlamentu zastopali Romana Tomc, Milan ZverBranko Grims in Zala Tomašič.

Gibanje Svoboda bosta zastopala Irena Joveva in sedanji minister za obrambo Marjan Šarec.

V stranki Vesna je bil za poslanca izvoljen kočevski župan Vladimir Prebilič

Vladimir Prebilič v štabu stranke Vesna
Jure Klobčar

Stranko NSi bo v Bruslju zastopal Matej Tonin, stranko SD pa Matjaž Nemec.

Vseh devet evroposlancev iz Republike Slovenije je bilo izvoljenih s preferenčnimi glasovi volivcev. 

Kdo je dobil največ preferenčnih glasov?

Glede na več kot 99 odstotkov preštetih glasovnic je največ preferenčnih glasov dobila nosilka liste SDS Romana Tomc (73.311 glasov), na drugem mestu je nosilka liste Gibanja Svoboda Irena Joveva (70.680), tretji pa je nosilec liste stranke Vesna Vladimir Prebilič (52.078). 

Zanimivo je, da je nosilec liste SLS Peter Gregorčič na četrtem mestu po preferencah dobil več preferenčnih glasov (32.008) kot nosilec liste SD Matjaž Nemec (25.445). Več kot Nemec jih je dobila tudi mlada kandidatka stranke SDS Zala Tomašič (26.778), ki je dobila tudi več preferenčnih glasov kot Branko Grims (12.660). Franc Kangler je prejel 11.259 preferenčnih glasov, Aleš Hojs pa 11.956.

Nosilec liste stranke Resni.ca Zoran Stevanović je dobil 14.499 preferenčnih glasov, nosilec liste strank DeSUS in Dobra država Uroš Lipušček 10.483, vodja Levice Nataša Sukič 10.680, vodja stranke Nič od tega Violeta Tomić pa 5.357. Poraženec volitev pa je zagotovo prvi na listi Zelenih Slovenije Klemen Grošelj, sicer sedanji evropski poslanec Svobode, dobil je 3.721 preferenčnih glasov.

Na volitvah je bilo skupno oddanih 698.083 glasovnic. Veljavnih je bilo 667.364. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta