Sindikati sporočajo: "Če vlada ne bo pripravljena uskladiti plač v javnem sektorju z inflacijo, sledi splošna stavka"

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
01.12.2023 10:33

Pred ponedeljkovimi pogajanji so v Štrukljevi Konfederaciji sindikatov javnega sektorja izrazili svoja pričakovanja. Počivavškovi 7. decembra na protestni shod.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sindikati pred nadaljevanjem pogajanj z jasnimi plačnimi zahtevami.
Robert Balen

Po dobrih dveh mesecih bodo vlada in sindikati javnega sektorja v ponedeljek nadaljevali pogajanja o plačni reformi in odpravi plačnih nesorazmerij. Točka dnevnega reda bo tudi usklajevanje plač z inflacijo v prihodnjem letu. Slednje je bil pogoj sindikatov za nadaljevanje pogajanj.

Iz Konfederacija sindikatov javnega sektorja (KSJS), ki jo vodi Branimir Štrukelj, so pisno sporočili, da pričakujejo dogovor o uskladitvi z inflacijo v letu 2024 do konca tega leta. "Ne moremo namreč pristati na realno padanje plač javnim uslužbencem, saj bi to še poglobilo kadrovsko stisko, s katero se soočajo ključne dejavnosti v javnem sektorju." Ob tem so spomnili, da javni sektor ne pozna ne božičnice ne trinajste plače, regres za letni dopust pa je bil v letu 2023 izplačan v najnižjem možnem znesku, v višini minimalne plače.

V primeru, da vlada ne bo pripravljena uskladiti plač z inflacijo, v KSJS napovedujejo začetek postopkov za izvedbo splošne stavke v javnem sektorju. Že prihodnji teden, 7. decembra, bodo protestni shod pred vlado izvedli sindikati, združeni v pogajalski skupini, ki jo vodi Jakob Počivavšek. Razlog - vlada še ni odgovorila na njihove zahteve, vezane na plačno reformo.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta