Skrbimo za družbo in ljudi

INTERVJU: Vanja Hrovat, predsednica uprave zavarovalnice Generali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vanja Hrovat, predsednica uprave Generali zavarovalnice d. d.
Arhiv

V zavarovalnici Generali stavijo na vseživljenjsko partnerstvo – tako pri strankah kot zaposlenih.

Za zavarovalnico Generali je 25 let delovanja na slovenskem trgu, kako jo vi vidite danes, katere uspehe bi izpostavili?

Ponosna sem, da smo v četrt stoletja uspeli doseči pomemben položaj na trgu, ko za naše stranke nismo le zavarovalnica, temveč smo postali njihov vseživljenjski partner, ob njih smo v vsaki življenjski situaciji, tako v osebnem kot v poslovnem življenju. Hkrati smo se po tržnem deležu povzpeli na visoko drugo mesto. Imamo torej dobre temelje za delo vnaprej, tudi za krepitev pomembnih konkurenčnih prednosti – strankam znamo prisluhniti in zanje oblikovati rešitve po meri, z njimi gradimo dolgoročne odnose, ob močni digitalni podpori pa nam je še vedno pomemben osebni stik.

Kakšna je vaša poslovna strategija, na kaj boste stavili v prihodnje?

Rast tržnega deleža potrjuje Generalijevo strategijo, da naše stranke ves čas postavljamo v središče svojega delovanja, z željo po gradnji dolgoročnih odnosov in vseživljenjskega partnerstva. Ob tem je visoko zadovoljstvo strank eden izmed naših ključnih ciljev že vse od vstopa na slovenski trg. Zato nudimo inovativne produkte in celovito ponudbo zavarovanj ter sodobne asistenčne storitve po meri posameznika. Poleg tega, da ohranjamo osebni stik in smo strankam na voljo na več kot 330 prodajnih mestih po vsej Sloveniji, danes krepimo tudi digitalne poti. V novem triletnem strateškem načrtu, ki smo ga sprejeli letos, smo se zavezali k še bolj trajnostnemu delovanju. Že v preteklosti smo veliko delali na tem področju, v prihodnje pa bomo poskrbeli, da trajnost pripeljemo v celotno delovanje – želimo biti trajnostna zavarovalnica, trajnostni delodajalec in investitor. Vse to, v kombinaciji z zmagovalnim duhom, je dobra popotnica Generaliju za nadaljnjo rast in razvoj v Sloveniji.

Zadnja leta je zaznamovala pandemija korona virusa, ki je vplivala na poslovanje podjetij in življenja ljudi. Kako pa je vplivala na panogo zavarovalništva, kaj se je najbolj spremenilo?

Drži, pandemija je močno zaznamovala ljudi, kar čutimo tudi v zavarovalništvu. Spremenile so se potrebe in želje strank – te pričakujejo njihovim potrebam prilagojene produkte in storitve, enostavne procese, lahko bi rekla več udobja pri poslovanju z zavarovalnico. Na te spremembe smo se v Generaliju hitro odzvali in že tekom pandemije dokazali, da smo sposobni hitre preobrazbe in učinkovitega odzivanja na spremembe v okolju in družbi. Pri tem ne mislim le na digitalizacijo poslovanja in na način sodelovanja s strankami, temveč tudi na nove produkte, na nove storitve in seveda tudi na nov način hibridnega dela.

Boste hibridni model dela obdržali tudi v prihodnje ali pa ga kako drugače prilagodili?

Vseživljenjsko partnerstvo je tako pri strankah kot pri naših zaposlenih na prvem mestu. Zato v soustvarjanje k zaposlenim osredotočene organizacijske kulture vabimo vse sodelavce, obenem pa zasledujemo sodobne kadrovske prakse. Hibridni način dela zaposlenim omogoča več svobode pri izbiri lokacije dela ter večje ravnovesje med delom in zasebnim življenjem. Ob prehodu na novi način dela smo zasnovali program »Povezani na daljavo«. S pomočjo neformalnih srečanj, delavnic in izobraževanj načrtno skrbimo za dobrobit zaposlenih, njihovo zavzetost in sodelovanje, saj stremimo k zadovoljstvu vseh zaposlenih.

Generali je v Sloveniji že vrsto let prepoznan kot družbeno odgovorno podjetje, ki na različnih področjih prispeva k dobrobiti v družbi. Kako vam to uspeva?

V naši zavarovalnici je delati dobro in dobrodelno pomembna vrednota, ki jo delimo vsi zaposleni. Dobro poslovanje nam omogoča, da lahko vračamo lokalnemu okolju in soustvarjamo boljšo družbo. Izpostavila bi dve področji, ki sta nam še posebej pomembni in s katerima živimo naše vrednote. Prvo je preventivno delovanje na področju varnosti v cestnem prometu. Z izobraževalnimi vsebinami spodbujamo odgovorno ravnanje vseh udeležencev v prometu in tudi tako prispevamo k zmanjšanju prometnih nesreč in številu njihovih žrtev. Sredi maja smo zaključili zdaj že prepoznavno in odmevno iniciativo Varno ima vedno prav, v sklopu katere smo v enajstih občinah umestili tridimenzionalne prehode za pešce – t. i. 3D-zebre, ki voznike opozarjajo na zmanjšanje hitrosti in večjo pazljivost na najranljivejše udeležence v prometu. Akcija poteka že drugo sezono in glede na odlične odzive ljudi, občin, šol in vrtcev, bomo z akcijo zagotovo nadaljevali.

Skrbimo pa tudi za družbo in ljudi, še posebej za otroke, ki prihajajo iz ranljivejših okolij. To udejanjamo s programi The Human Safety Net – mreže ljudi za pomoč ljudem, ki jo je ustanovila Skupina Generali. Slovenski družbi pomagamo s programom za družine »Rastemo skupaj«. Naš cilj, pomoč družinam z otroki, uresničujemo v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje. Ob tem med našimi zaposlenimi načrtno spodbujamo tudi prostovoljstvo. Otrokom nudimo učno pomoč, hodimo na počitnice kot pomočniki vzgojiteljev, vsako leto pomagamo z zbiranjem šolskih potrebščin, ob koncu leta tudi obdarujemo otroke. Ko stopimo skupaj, kot ekipa, naredimo res veliko dobrega.

V juniju boste na trgu predstavili novost, ki ne bo le lojalnostni program, temveč program prednosti ZAME. Kaj prinaša?

V poletje se podajamo z novim celovitim programom prednosti, ki je namenjen vsem, tako strankam kot tistim, s katerimi se še ne poznamo. Program je res drugačen in upam si trditi, da bo izstopal, saj bomo poleg nagrajevanja zvestobe strank, vsem ponudili vrsto ugodnosti za vsak dan in za kakovostno preživljanje prostega časa. V program smo vključili vsebine in izzive, ki bodo člane spodbujali k bolj aktivnemu in posledično tudi bolj zdravemu življenju. Vsakdo bo lahko našel kakšno ugodnost in prednost, za katero bo lahko rekel: ta je prava zame. Od tod tudi ime programa.

Program prednosti Generali ZAME obenem predstavlja nove temelje nagrajevanja zvestih strank, saj jim poleg zavarovalnih popustov prinaša tudi višjo raven storitev. Za enostavnejšo uporabo smo razvili mobilno aplikacijo, v kateri bodo uporabniki lahko kadarkoli dostopali do vseh ugodnosti, hkrati pa je aplikacija tudi osebni pomočnik, ki uporabnika vodi in spodbuja k bolj športnemu in zdravemu načinu življenja.

Digitalizacija je danes že močno vpeta v vse pore poslovanja podjetij, kje vidite nadaljnje priložnosti za vaše podjetje?

Dejstvo je, da bo sodobna tehnologija vse bolj posegala na vsa področja našega življenja. Na te spremembe v Generaliju gledamo pozitivno, saj nam prinašajo priložnosti za nadaljnjo rast. V zavarovalništvu bomo še več pozornosti namenili analitiki, ki nam pomaga razumeti in predvideti vedenje in navade strank. V prihodnje se bomo vse več ukvarjali z umetno inteligenco. Uporaba slednje se je v sodobnem svetu zelo razširila, vedno bolj običajna postaja tudi v naših domovih. Enako velja za rešitve interneta stvari, ki ga vpeljujemo postopno. V povezavi s sodobno tehnologijo moram omeniti vedno bolj aktualno vprašanje varnosti na spletu oziroma kibernetsko varnost. Kako to tveganje ustrezno zavarovati? Tudi na tem področju v naši zavarovalnici že intenzivno delamo in pripravljamo rešitve za naše zavarovance.

Kateri bo po vašem mnenju najtrši oreh, ki ga bo morala panoga zavarovalništva streti v (bližnji) prihodnosti?

Glede na trende in spremembe, ki smo jim danes priča v našem življenju, tudi tiste podnebne, menim, da bo takšnih »orehov« v naši panogi več, ne zgolj en sam. Samo v letošnjem letu smo bili priča več ekstremnim vremenskim pojavom in nesrečam s povzročeno veliko škodo, ki so posledica podnebnih sprememb. Kako bomo naslavljali in se lotevali tovrstnih izzivov, je pomembno vprašanje za celotno panogo. V letu 2022 pričakujemo na kapitalskih trgih tudi povišano nihanje cen tržnih vrednostnih papirjev zaradi šokov, ki so jih oziroma jih bodo še povzročile zdravstvena, geopolitična in dobrinska kriza, ki bodo imele močan vpliv na zvišanje inflacije. Temu dogajanju posvečamo veliko pozornosti.

Po zaslugi podatkov in analitike vse postaja pametno. Lahko pričakujemo pametna zavarovanja, taka, ki se bodo prek obdelave najrazličnejših podatkov prilagajala posamezniku?

Seveda. Že danes nam podatki in uporaba napredne analitike pomagajo pri snovanju produktov, ki izhajajo iz dejanskih potreb naših strank, v prihodnje pa lahko pričakujemo še večjo personalizacijo storitev. Seveda smo vsi, ki delujemo na trgu, pri tem omejeni s področjem varstva osebnih podatkov; sploh za finančni sektor je to področje izjemno strogo regulirano, zato je morda uporaba naprednih tehnologij in analitike malce počasnejša, kot v ostalih panogah. Za nas je seveda ključno, da ob spoštovanju regulative in transparentnemu odnosu s strankami nadaljujemo prilagajanje naših storitev njihovim željam in potrebam.

Pravimo, da s(m)o posel ljudje. Imate zavarovalnice tudi kadrovske izzive?

Ob vse bolj pomembnem vključevanju sodobne tehnologije v našo panogo bomo zagotovo morali precej energije vlagati tudi v zagotavljanje specializiranih kadrov, ki jih je, kot trenutno odslikava trg delovne sile, vse težje pridobiti. Znati pa jih bomo morali v podjetju tudi zadržati. Podobno kot s specializiranimi kadri se bomo ukvarjali z mladimi, ki si vse bolj želijo drugačnih oblik dela kot smo jih vajeni doslej. Pritegniti in zadržati dobre mlajše kadre je danes svojevrsten izziv. Lahko pa jih s primernimi ukrepi pri sebi zadržimo dlje, kot bi jih sicer. Veseli me, da je dosedanja skrb Generalija za sodelavke in sodelavce že poznana ne le znotraj podjetja, temveč tudi navzven, kar nam daje dodatnega elana za delo na tem področju v prihodnje. Vsekakor sem ponosna, da me obdaja močna ekipa sodelavcev, s pomočjo katerih doslej niti en, še tako svojevrsten izziv, ni bil prezahteven. Verjamem, da bomo skupaj z našo ekipo zavzetih sodelavcev še naprej izpolnjevali pričakovanja in dosegali najvišje zadovoljstvo naših strank.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.