So sodniki obsodili ravnanje zakoncev Zobec ali ne?

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
02.06.2020 06:00

Vrhovna sodnika Barbara in Jan Zobec trdita, da ne, vodstvo sodišča pa vztraja. Zabeležka o kolegiju dokazuje le, da so o sporni službeni poti govorili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Damijan Florjančič vztraja, da je večina sodnikov na kolegiju označila ravnanje sodnikov za neprimerno. 
Robert Balen

Vrhovna sodnika Barbara in Jan Zobec sta odločno zavrnila trditve, da bi bilo z njunim potovanjem februarja letos na simpozij v ZDA karkoli narobe. Poročali smo, da je predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič zaradi potovanja o tem govoril na kolegiju predsednika vrhovnega sodišča, za svetovalno mnenje pa je zaprosil tudi Komisijo za preprečevanje korupcije.
Simpozij o človekovih pravicah, ki je bil med 14. in 22. februarjem, je namreč organiziralo združenje Federalist Society for Law and Public Policy Studies. Združenje naj bi zastopalo desno od centra usmerjena prizadevanja pod republikanskimi predsedniki za zasedbo vladnih in sodnih položajev.

Na kolegiju ne glasujejo

​Zobčeva naj bi bila Florjančiča obvestila potem, ko je bilo za njuno udeležbo na simpoziju že vse urejeno. Florjančič je potne naloge podpisal, a menda le zato, ker bi odpoved zatem, ko je bilo že vse potrjeno, lahko vrgla slabo luč na naše sodstvo. A je Florjančič o tem spregovoril tudi na kolegiju, v odgovorih z vrhovnega sodišča pa je bilo zapisano, da je kolegij zavzel stališče, da ravnanje nobenega od obeh vrhovnih sodnikov ni bilo primerno - tako glede tega, da sta se prijavila na simpozij, ne da bi o tem predhodno obvestila predsednika vrhovnega sodišča, ki na podlagi zakona o sodniški službi odloči o udeležbi, kot glede tega, da je šlo za udeležbo na politično obarvanem druženju. ​
Zobčeva pravita, da takega sklepa kolegij ni sprejel, zato smo vrhovno sodišče zaprosili za zabeležko o spornem kolegiju. Sestanek je potekal pri predsedniku vrhovnega sodišča 3. februarja letos. V zabeležki, ki je bila sestavljena o tej seji, je zapisano, da je predsednik v zvezi s službenimi potmi sodnikov opozoril na zakon o sodniški službi. Sodniki so dolžni pred prijavo na usposabljanje ali srečanje predsednika seznaniti z načrtovano udeležbo in utemeljiti pomen svoje udeležbe za vrhovno sodišče, če želijo, da predsednik izda potni nalog za službeno potovanje, še piše.

"Bila sem povabljena!"

Da je govorila z dvema vodjema oddelkov na vrhovnem sodišču, ki sta odločno zanikala, da bi o udeležbi na omenjenem simpoziju kolegij zavzel kakršnokoli stališče, je v petek na naša vprašanja odgovorila Barbara Zobec, ki jo sicer predsednik države Borut Pahor predlaga kot kandidatko poleg še enega kandidata za novega ustavnega sodnika - Andraža Terška. A kaj je bilo na sestanku, sama dobro ve, saj je v beležki navedena med navzočimi na tem kolegiju. Včeraj je ponovila, da kolegij ni zavzel stališča, in dodala: "Za udeležbo na simpoziju se nisem dogovarjala, temveč sem bila osebno povabljena. Zdi se mi velika čast, da sem imela priložnost predavati na tako ugledni univerzi, kot je Emory Law School, o človekovih pravicah, in sicer o svobodi izražanja. Štejem si tudi v čast, da sem bila na sprejemu pri predsedniku Vrhovnega sodišča Georgie ter na službenem kosilu z dvema zveznima sodnicama." Na vprašanje, kako komentira, da je njeno ime najti na sezamu tistih, ki so bili na kolegiju, kjer se je le govorilo o službeni poti in o tem, kdaj je treba o tem obvestiti predsednika, pa Zobčeva odgovarja: "Mislim, da ni vredno komentarja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta