Solidarnostni prispevek konec septembra. Za kaj ga lahko porabite?

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
04.09.2023 15:27

Za prvo solidarnostno pomoč lahko na CSD zaprosijo tudi tisti, ki sicer niso socialno ogroženi. Vsem, ki ne morejo več živeti v svojih hišah, pripada še dodaten znesek 1400 evrov za subvencijo tržne najemnine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če zaradi poplav niste mogli oddati vloge ali spremembe vloge za letne pravice, kot so otroški dodatek in druge, lahko to storite do konca tega leta.  
Marko Vanovšek

Žrtve katastrofalnih poplav in plazov, ki so velik del Slovenije prizadele v začetku avgusta, so ne glede na dohodek ali premoženje upravičene do izredne denarne socialne pomoči v obliki solidarnostne pomoči. Izredna denarna socialna pomoč v obliki solidarnostne pomoči bo izplačana kot enkraten znesek v višini največ sedem minimalnih dohodkov za samske ali družine, vendar ne več, kot znaša škoda.

Za kaj lahko porabite denar

Samska oseba bo prejela največ 4918,62 evra, štiričlanska družina (dva odrasla in dva otroka) največ 11.466 evrov, par brez otrok pa največ 7622,30 evra. Kot je povedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec ob obisku v Kamniku, bodo prvo solidarnostno pomoč prizadeti dobili konec septembra ali prvi teden v oktobru. "Ta denar lahko porabijo za nakup stvari, brez katerih so med poplavami ostali. Tudi za ozimnico, nov avto, hladilnik, kavč..," je pojasnil.

Do 5. septembra, torej še jutri, lahko prizadeti v poplavah vlogo za pomoč oddajo na kateremkoli centru za socialno delo, od 6. septembra pa le na krajevno pristojnih centrih. Vloga se odda na obrazcu za izredno denarno pomoč, ki ga je mogoče kupiti tudi v papirnici DZS. V obrazcu ni treba odgovoriti na vprašanja, vezana na materialni položaj, saj se ta pri prosilcih ne bo upošteval. Za pomoč lahko zaprosijo tudi tisti, ki sicer niso socialno ogroženi. Ta pomoč tudi ni vračljiva. Bodo pa morali upravičenci dokazila o nastanku škode in njeni višini predložiti centru za socialno delo (CSD) do 30. junija 2024.

Subvencija za najem stanovanja

Poleg tega vsem, ki ne morejo več živeti v svojih hišah in stanovanjih, pripada še dodaten znesek 1400 evrov za samsko osebo, 2177 evrov za par brez otrok in 3275 evrov za štiričlansko družino, ki ga lahko porabijo za subvencijo tržne najemnine in stroškov v najetem stanovanju. Pri teh prosilcih se bo upošteval materialni položaj, kar bo preverjal center za socialno delo. "Na ravni države se bomo potrudili, da ljudje, ki so ostali brez strehe nad glavo in so zdaj začasno nameščeni drugje, čim prej pridejo do kriznih nastanitev v primernejših objektih. Eden od ukrepov je tudi, da pridejo ti prizadeti, ki jim je poplavilo stanovanje, do možnosti subvencije tržne najemnine. Vsi, ki ste utrpeli tako škodo, da so vaša stanovanja neprimerna za bivanje, ste od sprejetja zakona v petek upravičeni do tega, da dobite subvencije k najemnini za tržno stanovanje, torej za stanovanje, ki ga najamete na trgu, če se za to odločite, je še pozval minister.

Luka Mesec je ob obisku v Kamniku dejal, da bodo prvo solidarnostno pomoč prizadeti dobili konec septembra ali prvi teden v oktobru.  
Robert Balen

V CSD Osrednja Slovenija – Vzhod v Kamniku so ministru povedali, da so v njihovi enoti v zadnjem mesecu zbrali že kar 1500 vlog za solidarnostne pomoči. Za primerjavo, na leto običajno obravnavajo okoli 2500 vlog. V Kamniku so jih zbrali 600, v Domžalah 800, v Litiji za zdaj 156. Veliko teh vlog so socialni delavci zbrali na terenu, pri prizadetih ljudeh, sicer pa je vlogo mogoče oddati tudi po telefonu, na elektronski naslov ali osebno na centru. Trenutno je na tem območju kar okoli 200 ljudi oziroma okoli 50 gospodinjstev, ki nimajo primernih prostorov za bivanje zaradi poplav in plazov. Ti ljudje so začasno nastanjeni v Termah Snovik in bližnjem samostanu.

Če zaradi poplav niste mogli oddati vloge ali spremembe vloge za letne pravice, kot so otroški dodatek in druge, lahko to storite do konca tega leta. Center pa bo pri obravnavi vloge upošteval vaše novo premoženjsko stanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta