Šov na nebu: Zakaj smo severni sij videli tudi v Sloveniji?

M.D.
05.11.2023 21:12

V petek so astronomi zaznali velik sončev izbruh, oblak naelektrenih delcev pa je v nedeljo trčil v zemljino atmosfero in v Sloveniji smo lahko opazovali severni sij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Severni sij viden s Kozjaka.
Jerneja Očko

Mnoge Slovenke in Slovenci so v nedeljo zvečer na nebu opazili severni sij. Na portalu N1 so poročali, da so astronomi v petek zaznali velik sončev izbruh, oblak naelektrenih delcev pa je potoval proti Zemlji. Delci so po napovedih v zemljino atmosfero trčili v nedeljo in tudi v Sloveniji smo tako lahko na nebu videli barvit pojav.

"Severni sij oziroma aurora borealis nastane kot posledica sončevih geomagnetnih neviht, ko električno nabiti delci magnetosfere, v glavnem so to elektroni, lahko tudi protoni (Sončev veter) in nekateri težki ioni (kisik in dušik), pridejo v stik z Zemljinim ozračjem in tam reagirajo ter posledično zasvetijo," pišejo na Facebook profilu Neurje.si. 

Nebo se je nad Slovenijo obarvalo rdeče, za kar poskrbi dušik, je za spletno stran Space pojasnil astronom Billy Teets, direktor observatorija Dyer univerze v Nashvillu.

Geolog in raziskovalec na Geološkem zavodu Slovenije ter ljubiteljski astronom Jure Atanackov je na družbenem omrežju X ob fotografijah, posnetih v okolici Trebnjega, celo zapisal, da je bil to "najboljši severni sij v 20 letih", poroča MMC.

Že spomladi je bil v Sloveniji viden severni sij: 

Severni sij je najbolj viden na neosvetljenih krajih. Vidnost severnega sija lahko spremljate na aplikaciji Aurora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta