Španska Hotusa prevzema upravljanje treh ljubljanskih hotelov

Timotej Milanov Timotej Milanov
17.06.2022 09:04
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Grand hotel Union bo po prenovi postal petzvezdični hotel, ki bo še naprej deloval pod lastno blagovno znamko. 
Robert Balen

Ljubljanska družba Equniox nepremičnine bo tri hotele iz svojega portfelja dala v dolgoročni najem španski skupini Grupo Hotusa. Ta bo grand hotel Union, uHotel in hotel Lev upravljala naslednjih dvajset let, pri čemer je predvidena še možnost podaljšanja najema za dvakrat po pet let. Kot ob tem pojasnjuje izvršni direktor Equinoxa Matej Rigelnik, je vrednost posla z vidika 20-letnih najemnin ocenjena na več kot 110 milijonov evrov.

"Želimo krepiti pozicijo na slovenskem kapitalskem trgu," pravi Rigelnik, ki verjame, da so s pritegnitvijo uglednega mednarodnega partnerja prispevali k povečanju vrednosti družbe, ki se je v začetku leta kot prva nepremičninska družba v Sloveniji odločila za kotacijo na Ljubljanski borzi. Kot še izpostavlja Rigelnik, s tem prevzemajo mednarodno uveljavljen in bolj vzdržen poslovni model delovanja nepremičninskih družb, ki omogoča večjo finančno trdnost. Družba Equinox, pravi, bo zdaj izpostavljena samo do Hotuse, do trga pa še samo posredno preko nje, kar bo po njegovih besedah pozitivno vplivalo na nihanje denarnih tokov.

Izvršni direktor Equnioxa Matej Rigelnik verjame, da so s pritegnitvijo uglednega mednarodnega partnerja prispevali k povečanju vrednosti družbe, ki se je v začetku leta kot prva nepremičninska družba v Sloveniji odločila za kotacijo na Ljubljanski borzi. 
Robert Balen

Vstop partnerja, ki že upravlja 235 hotelov

Hotusa danes že upravlja 235 hotelov v 17 državah. Kot pojasnjuje Clara Lopez Sanjurjo, so leta 2005 zagnali blagovno znamko Eurostars, pod katero deluje največ (104) hotelov v njihovem upravljanju. Skupno imajo šest blagovnih znamk, s katerimi nagovarjajo različne segmente potencialnih gostov. Hoteli pod blagovnima znamkama Eurostars in Exe ciljajo na goste v višjem cenovnem razredu, dostopnejši pa so hoteli pod blagovno znamko Crisol. Njihovi manjši verigi hotelov Aurea in Ikonik združujeta butične oziroma dizajnerske hotele. Pod blagovno znamko Tandem pa tržijo apartmaje. Kot še pove Clara Lopez Sanjurjo, bo grand hotel Union še naprej deloval pod lastno blagovno znamko in bo po prenovi postal petzvezdični hotel, medtem ko bosta hotel Lev in uHotel preimenovana in bosta začela delovati pod drugo blagovno znamko, pri tem še niso sprejeli odločitve o tem, del katere hotelske verige bosta postala.

Equinoxu je pri iskanju strateškega partnerja svetovala družba Cushman & Wakefield. Njihov predstavnik David Nath meni, da gre za perspektivno partnerstvo, saj v Sloveniji še ne deluje veliko mednarodnih hotelskih verig. Pri tem dodaja, da institucionalni vlagatelji prepoznavajo Ljubljano kot atraktiven trg. Prav tako so želeli najti partnerja, ki prevzetih objektov ne bo samo želel preoblikovati v skladu s podobo določene blagovne znamke, temveč se bo znal dobro vključiti v specifike lokalnega okolja in bo pri tem upošteval zgodovinski pomen objektov.

Španci bodo prevzeli zaposlene

Pri tem se odpira več vprašanj, kaj vstop španskega partnerja pomeni za družbi, ki sta doslej bili vključeni v delovanje omenjenih hotelov. Kot smo že poročali, je družba Equinox nastala maja lani, ko so se v tedanji družbi Union Hoteli odločili za oddelitev nepremičnin in jih prenesli na Equinox. Ta je v večinski lasti Axor Holdinga, ki ga obvladuje Herman Rigelnik, in Kapitalske družbe. Z vstopom strateškega partnerja bo po besedah Rigelnika tudi odpravljen konflikt interesov, ki je obstajal zato, ker je šlo v primeru družb Union Hotels Collection (nekdanja družba Union Hoteli) in Equinox za družbi z istim vodstvom in lastniško strukturo. Equinox je od maja do konca lanskega leta ustvaril 4,7 milijona evrov prihodkov in 360 tisoč evrov dobička. Medtem ko Rigelnik navaja pozitivne učinke posla za Equinox, pa je pod vprašanjem usoda družbe Union Hotels Collection, ki jo prav tako vodi Rigelnik. Ta je od oddelitve naprej nepremičnine najemala od Equinoxa in jih upravljala. Družba je imela ob koncu lanskega leta 75 zaposlenih, v letu 2021 pa je ustvarila pol milijona evrov izgube. Rigelnik pravi, da bo vse zaposlene prevzela Hotusa oziroma njihova novoustanovljena družba v Sloveniji. Pri tem zdaj ostaja nejasno, kakšna usoda čaka samo družbo, katere osnovna dejavnost je bilo upravljanje omenjenih hotelov. Tega v družbi za zdaj ne komentirajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta