Ste jezni, ker ste v poštni nabiralnik kljub nalepki Akosa dobili propagandni material strank? Takšna so pravila ...

M.R.
14.04.2022 10:23

Praktično vsi državljani v času volilne kampanje, ta se je uradno začela 24. marca, prejemajo v nabiralnike tudi propagandni material političnih strank. Tudi tisti, ki imajo na nabiralniku nalepko za prepoved dostavljanja nenaslovljenih sporočil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Prav ti se zdaj množično oglašajo na družbenih omrežjih - in ne prvič, podobno se je dogajalo že v preteklosti -, pišejo celo medijem, saj so prepričani, da takih pošiljk ne bi smeli prejemati. Kljub temu, da smo mediji že večkrat poročali, da nalepka, ki jo sicer izdaja agencija za komunikacijska omrežja in storitve (Akos), zanjo pa je treba odšteti 0,42 evra, ne prepreči dostave takih nenaslovljenih pošiljk.

Imate nalepko in ste v nabiralnik vseeno prejeli strankarski material?

"Odprem nabiralnik in tole ven pade. Nalepka zoper reklame očitno ne velja za partijsko propagando," smo lahko prebrali na družbenem omrežju twitter, kjer je spletni uporabnik objavil tudi fotografijo, na kateri so gradiva strank SDS in NSi ter državne volilne komisije. Spet drugi je opozoril: "V poštni nabiralnik sem kljub oznaki, da ne sprejemam propagande, prejel dva propagandna materiala, in sicer predvolilna biltena strank NSi in SDS. Na lokalni pošti so mi na pritožbo odgovorili, da so od svoje poslovne enote prejeli izrecno navodilo, da materiale razdelijo po vseh nabiralnikih, ne glede na opozorila o zavračanju propagande." 

Naj ob tej priložnosti še enkrat opozorimo, da nalepke Akosa preprečujejo le dostavo nenaslovljenih oglaševalskih, marketinških in drugih reklamnih sporočil, nimajo pa vpliva na dostavo časopisov, revij, uradnih glasil občin in lokalnih skupnosti, vabil ustanov, politično-propagandnih sporočil med volilno kampanjo, nenaslovljenih pošiljk z informativno, izobraževalno ali humanitarno vsebino ter drugih tiskanih oblik uredniško oblikovanih vsebin.

Tisti, ki menijo, da so prejeli nenaslovljena sporočila, ki jih ne bi smeli dobiti, lahko to prijavijo tržnemu inšpektoratu. Če bo pritožba upravičena, lahko kršitelja doleti tudi globa. Če gre za srednjo ali veliko gospodarsko družbo, mora ta plačati globo v višini od 2000 do 8000 evrov, če gre za manjšo družbo ali samostojnega podjetnika pa globa znaša od 200 do 800 evrov. Poleg tega se z globo kaznuje tudi odgovorna oseba pri pravni osebni, ki je storila prekršek. Doleti jo lahko globa v višini od 75 do 300 evrov.

S tržnega inšpektorata so nam sicer odgovorili, da od 24. marca, ko se je začela predvolilna kampanja, niso prijeli niti ene prijave, ki bi se nanašala na vlaganje nenaslovljenih propagandnih sporočil ali politično propagandnih sporočil v hišne predalčnike označene z nalepko Akosa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta