Število zasedenih delovnih mest se je po treh letih zmanjšalo

STA, A.L.
09.11.2023 11:38

Število zasedenih delovnih mest se je po treh letih prvič zmanjšalo. Po podatkih statističnega urada je bilo v tretjem četrtletju 807.600 zasedenih delovnih mest, kar je 1500 manj kot v četrtletju prej.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Največje povpraševanje je bilo tudi tokrat v gradbeništvu, v katerem so delodajalci iskali skoraj 4400 novih sodelavcev, 4300 so jih potrebovali tudi v predelovalnih dejavnostih.
Profimedia

Najbolj se je število zasedenih delovnih mest zmanjšalo v predelovalnih dejavnostih, in sicer za 1700. Sledila je dejavnost prometa, v kateri je bilo za skoraj 430 manj zasedenih delovnih mest, so sporočili statistiki.

Na letni ravni so v tretjem četrtletju upad zaznali le v dveh dejavnostih, in sicer pri drugih raznovrstnih dejavnostih (za 120 manj) in v dejavnosti javne uprave (za skoraj 340 zasedenih delovnih mest manj).

Povpraševanje po novi delovni sili je v tretjem četrtletju ostalo na visoki ravni, vendar se je v primerjavi s četrtletjem prej zmanjšalo. Skupno je bilo razpisanih 22.200 prostih delovnih mest ali za pet odstotkov manj kot v prejšnjem četrtletju.

Največje povpraševanje je bilo tudi tokrat v gradbeništvu, v katerem so delodajalci iskali skoraj 4400 novih sodelavcev, 4300 so jih potrebovali tudi v predelovalnih dejavnostih.

Medletna primerjava po pojasnilih statistikov še vedno izkazuje za približno desetino manjše povpraševanje po novi delovni sili ali skoraj 2800 prostih delovnih mest manj.

V tretjem četrtletju je bila stopnja prostih delovnih mest 2,7-odstotna in je v primerjavi s četrtletjem prej upadla za desetinko odstotne točke. Najvišja, 6,1-odstotna, je bila tokrat v gradbeništvu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta