Stroka: Kako varno mesto je Maribor?

Barbara Bradač Barbara Bradač
17.06.2019 19:30

"Varnostne razmere so v našem mestu ugodne in stabilne," pravi prvi mož mariborskih policistov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Napad na mariborsko sodnico Danielo Ružič, ki so jo neznanci (ali neznanec) tako hudo pretepli, da je bila nekaj časa celo v smrtni nevarnosti, pri čemer se še ne ve, kaj je pripeljalo do tako brutalnega fizičnega obračunavanja z žensko, še vedno preiskujejo kriminalisti. A po napadu na lokal mariborskega župana Saša Arsenoviča, po razbiti stekleni izložbi pisarne mariborskega odbora Levice in prerezanih pnevmatikah na osebnem avtomobilu poslanke Lidije Divjak Mirnik se postavlja vprašanje, ali je Maribor varno mesto.

Rafael Viltužnik
Andrej Petelinsek

Manj kaznivih dejanj kot v Ljubljani

Ob porastu števila kaznivih dejanj, ki večinoma izhajajo iz splošne kriminalitete (3305 lani, 2898 predlani), je naraslo predvsem število kaznivih dejanj zoper človekove pravice in svoboščine, kaznivih dejanj zoper javni red in mir, kaznivih dejanj zoper življenje in telo ter kaznivih dejanj splošne kriminalitete. Statistični porast kaznivih dejanj Viltužnik pojasnjuje s spremembo obravnave posameznih vrst kaznivih dejanj: "Ko meji kaznivo dejanje tudi na prekršek, moramo zdaj po novih usmeritvah v vsakem primeru začeti obravnavo kaznivega dejanja, in šele ko se zaključi, lahko potem primer obravnavamo kot prekršek, če so pogoji za to, in zaradi tega smo imeli lani malo več porasta." Preiskanost kaznivih dejanj je približno na ravni predlanskega leta, vendar pa malenkost (1,7 odstotka) pod slovenskim povprečjem, pri tem pa Viltužnik pojasni, da je preiskanost kaznivih dejanj v urbanih središčih v slovenskem povprečju. "Na splošno lahko ocenjujem, da vidik varnosti v povezavi z nasilnimi dejanji v Mariboru ni v porastu oziroma je stanje stabilno, to lahko potrdimo tudi v letošnjem letu," pravi Viltužnik. Pri tem pa poudari: "Varnostne razmere kažejo, da je Maribor zelo varno mesto. Še vedno se lahko ljudje gibljejo po ulicah podnevi in ponoči, ne da bi bili izpostavljeni dodatnim varnostnim tveganjem."

Miran Lavrič
Andrej Petelinšek

Lani več organizirane kriminalitete

​Iz poročila o varnosti v Mariboru pa v oči bode porast kaznivih dejanj organizirane kriminalitete. Če so policisti leta 2017 obravnavali le 14 takšnih dejanj, so jih lani 66. Porast števila obravnavanih primerov organizirane kriminalitete, kamor sodijo kazniva dejanja, povezana s prepovedanimi drogami, trgovino z orožjem, trgovino z ljudmi, terorizem, tudi tatvine motornih vozil, Viltužnik pojasnjuje s tem, da so lani izvedli več preiskav in tako obravnavali več kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog, izpeljali pa so tudi obsežnejšo preiskavo glede izkoriščanja tujcev, natančneje državljanov Tajske. "Porast kaznivih dejanj v okviru organizirane kriminalitete je posledica porasta zaključkov tovrstnih obsežnejših preiskav, ki jih vodijo naši kriminalisti," je pojasnil Viltužnik. ​
Mariborski župan Saša Arsenovič je ob napadu na Danielo Ružič pozval pristojne, "da se najostreje odzovejo na mafijske kriminalne združbe v mestu." Na vprašanje, koga misli s to izjavo, včeraj od mariborskega župana nismo prejeli podrobnejšega in konkretnega pojasnila, odgovarja pa takole: "To dejanje je kriminalno dejanje, saj gre za dejanje, ki ni škodljivo le do individualne osebe, ki opravlja specifično delo v našem mestu, ampak dramatično in alarmantno opozarja na nedopustno stanje v civilizirani družbi in državi. Hudo prizadeta je dotična oseba, prizadeto pa je tudi vse mesto, Mariborčanke in Mariborčani!"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta