Štrukljev Sviz bo 14. januarja organiziral protestni shod vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljic

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
14.12.2022 09:51

Nezadovoljni so z odnosom vlade do vzgoje in izobraževanja in potekom pogajanj. Če jim vlada ne bo prisluhnila, bodo sledili protesti zaposlenih od vrtca do univerze. In če tudi to ne zaleže ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po štirih letih ponovno protest Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ)
Andrej Petelinšek

Nezadovoljstvo vzgojiteljic in vzgojiteljev ter pomočnic vzgojiteljic in pomočnikov vzgojiteljev zaradi podcenjujočega odnosa oblasti do njihovega dela je tako veliko, da so se odločili za protest. Njihovo pobudo je v torek podprl glavni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki bo 14. januarja na Prešernovem trgu v Ljubljani organiziral protestni shod. V Svizu, ki ga kot glavni tajnik vodi Branimir Štrukelj, poudarjajo, da so se za protest odločili zaradi razočaranja nad potekom pogajanj o stavkovnih zahtevah sindikata, ki za zdaj, v delu, ki se nanaša na zahteve po ustreznem vrednotenju dela zaposlenih od vrtca do univerze, kljub večmesečnim pogajanjem ni prinesel napredka. 

Še posebej zaskrbljene pa so vzgojiteljice in njihove pomočnice, katerih odgovorno in zahtevno delo z otroki je povsem razvrednoteno, saj je njihova povprečna plača bistveno nižja od povprečnih plač zaposlenih na delovnih mestih, za katera je zahtevana enaka izobrazba ter so primerljivo zahtevna in odgovorna, so zapisali.

Protest vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljic je, opozarjajo v sindikatu, šele prvi v vrsti protestov zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, če ne bo ustreznega odziva vlade. "Če oblast s Svizom tudi po tem ne bi bila pripravljena skleniti stavkovnega sporazuma, se bo glavni odbor sindikata v funkciji glavnega stavkovnega odbora sestal na izredni seji in odločal o nadaljevanju splošne stavke v vzgoji in izobraževanju," so zapisali.

Odziv ministrstva za izobraževanje na napovedani protest še čakamo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta