Svet za nacionalno varnost ugotovil, da zadnji dogodki v Rusiji nimajo neposrednih posledic za Slovenijo

STA, Va
25.06.2023 15:48

"Glavni razlog, da smo bili včeraj vsi pozorni na to, kaj se dogaja v Rusiji, je to, da gre za jedrsko velesilo," je po nedeljskem sestanku povedal Andrej Benedejčič, državni sekretar v kabinetu premierja Roberta Goloba.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Svet za nacionalno varnost, ki se je v nedeljo sestal v ožji sestavi, je po besedah državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Andreja Benedejčiča ugotovil, da zadnji dogodki v Rusiji nimajo neposrednih nacionalnovarnostnih implikacij za Slovenijo. "Zaradi nastalega položaja namreč niso bili ogroženi slovenski državljani, naše veleposlaništvo v Moskvi pa še naprej normalno deluje," je povedal po sestanku.

Po njegovih besedah člani sveta za nacionalno varnost menijo, da sobotni dogodki predvsem nazorno pričajo o tem, kakšno nevarnost predstavlja ukrajinska vojna za celotno mednarodno skupnost. "Glavni razlog, da smo bili včeraj vsi pozorni na to, kaj se dogaja v Rusiji, je namreč posledica dejstva, da gre za jedrsko velesilo," je dodal.

Izpostavil je, da zato svet za nacionalno varnost znova poziva Moskvo, da upošteva resolucijo Generalne skupščine Združenih narodov, v kateri je pozvala k takojšnjemu, popolnemu in brezpogojnemu umiku ruskih sil ter k celovitemu, pravičnemu in trajnemu miru v Ukrajini.

Andrej Benedejčič 
Ukom

Benedejčič, ki se je sestanka udeležil kot vodja sekretariata sveta, je še pojasnil, da so se ga udeležili tudi premier Robert Golob kot predsedujoči ter zunanja ministrica Tanja Fajon, minister za obrambo Marjan Šarec, notranji minister Boštjan Poklukar, ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek ter direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Joško Kadivnik.

Svet za nacionalno varnost so sklicali po dramatičnih dogodkih v Rusiji, ko je po mesecih stopnjevanja napetosti vodja ruske najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin s svojimi enotami v noči na soboto začel napredovati proti Moskvi.

Razmere v Rusiji so se medtem umirile, saj so Wagnerjevi plačanci nehali prodirati proti Moskvi in so se začeli umikati proti Ukrajini, kjer so se doslej borili na strani ruske vojske. Prigožin pa naj bi v skladu z dogovorom odšel v Belorusijo.

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta