Te dni nas čaka zelo redek vremenski pojav, slovenska meteorologinja česa takšnega ne pomni

A.L.
07.10.2023 09:52

Na družbenem omrežju X se je najprej oglasil meteorolog Blaž Šter.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hladnik Zakotnik, ki se z napovedovanjem vremena ukvarja že osem let, se tako intenzivnega primera ne spomni. “Je res redkost,” je dodala za N1.
Andrej Petelinšek

"V nedeljo se nam obeta zanimiva meteorološka situacija z backdoor hladno fronto," je na družbenem omrežju X te dni zapisal meteorolog Agencije RS (Arso) za okolje Blaž Šter. Kot je zapisal, bo pred tem zapihal zelo topel fen, ki lahko prinese rekordno temperaturo. Dodal je, da v Ljubljani oktobra še nikoli nismo izmerili več kot 27 stopinj Celzija. Popoldne in zvečer nas po Šterovih besedah čaka ohladitev z vetrom, ki pa bo kratkotrajna.

Za N1 je dogajanje razložila dežurna meteorologinja na agenciji za okolje Veronika Hladnik Zakotnik. Kot je povedala, hladna fronta nad naše kraje običajno pride s severa ali severozahoda. Tokrat pa hladna fronta prihaja iz severovzhodne smeri, pri čemer gre za nekoliko drugačen proces.

"Pred tem bomo imeli povsem običajen dan – zelo toplo vreme, nato pa dosti hiter prehod te fronte, ki ne bo prinesla padavin, ampak kratkotrajno povečano oblačnost v noči na ponedeljek," je za N1 povedala meteorologinja in dodala, da temperatura lahko zato takrat malo zaniha. "To se po njenih besedah najlepše vidi na nadmorski višini 1.500 metrov, ko se bo v nedeljo med poznim popoldnevom in ponedeljkom ob polnoči v nekje osmih urah ohladilo za okoli 10 stopinj Celzija. V ponedeljek se bo nato zelo hitro – v okoli 15 urah – spet ogrelo nazaj na isto temperaturo."

Hladnik Zakotnik, ki se z napovedovanjem vremena ukvarja že osem let, se tako intenzivnega primera ne spomni. “Je res redkost,” je dodala za N1.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta