Umrl je Jože Hirnök

STA
13.02.2024 11:45

Ustanovitelj Zveze Slovencev na Madžarskem je bil tudi njen dolgoletni vodja in zaslužen za organizirano delovanje porabskih Slovencev ter za razvoj njihove infrastrukture.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jože Hirnök je v veliki meri zaslužen za to, da so porabski Slovenci pred več kot tremi desetletji storili prvi in ključen korak k samostojnemu organiziranemu delovanju.
Silva Eory

V 67. letu starosti je umrl ustanovitelj in dolgoletni vodja Zveze Slovencev na Madžarskem Jože Hirnök, je na družbenem omrežju Facebook v ponedeljek sporočila ta krovna organizacija slovenske manjšine na Madžarskem. Hirnök je organizacijo vodil od ustanovitve leta 1990 do leta 2019. Po navedbah zveze je v veliki meri zaslužen za to, da so porabski Slovenci pred več kot tremi desetletji storili prvi in ključen korak k samostojnemu organiziranemu delovanju.

Zapisali so tudi, da je Hirnök zaslužen tudi za nadaljnji razvoj organizacije, ki si prizadeva za ohranjanje slovenstva v Porabju. Med drugim je zveza pod njegovim vodstvom ustanovila časnik Porabje. "Zahvaljujoč njemu sta obe državi - tako Slovenija kot Madžarska - prepoznali pomen slovenske skupnosti v Porabju," je zapisala zveza.

Jožef Hirnök je Zvezo Slovencev na Madžarskem vodil med letoma 1990 in 2019. 
Janko Rath

 

Veliko je dosegel tudi v razvoju infrastrukture, ki omogoča porabskim Slovencem izvajanje njihovih dejavnosti. Hirnök je povezal porabske Slovence z rojaki v Prekmurju in s Slovenci, ki živijo v preostalih sosednjih državah - Avstriji, Italiji in na Hrvaškem. Med drugim je eden od ustanoviteljev Slovenske manjšinske koordinacije Slomak.

Za svoje delo je leta 2006 prejel red za zasluge predsednika republike za ohranjanje slovenske manjšine in pomemben prispevek k razvoju slovenske kulture v Porabju. Leta 2019 je prejel priznanje in zahvalo urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu za dolgoletno vodenje Zveze Slovencev na Madžarskem in neprecenljiv prispevek k ohranjanju slovenske kulturne ter narodne identitete med pripadniki slovenske manjšine na Madžarskem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta