Umrl je legendarni slovenski fotograf Joco Žnidaršič

STA, M.R.
28.11.2022 21:14

V starosti 84 let je umrl legendarni slovenski fotoreporter in urednik fotografije na časniku Delo Joco Žnidaršič, poroča spletno Delo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Joco Žnidaršič
Robert Balen

Joco Žnidaršič je veljal za ikono med slovenskimi fotografi, urednik na Delu pa je bil od leta 1974, pa do upokojitve. Sicer je že v času študija ustvarjal reportaže in umetniške fotografije, kot fotoreporter je začel pri Študentski tribuni, nato je pred zaposlitvijo na Delu ustvarjal še pri Tedenski tribuni in Tovarišu.

»Nisem vedel, da je bil Tito mahnjen na fotografijo. Čudi me pa to seveda ne.« — Fotografija: Joco Žnidaršič, z razstave Tito in fotografija v Galeriji Fotografija.

Leta 1976 je kot prvi slovenski fotograf prejel nagrado World Press Foto. Prejel pa je tudi nagrado Prešernovega sklada, Župančičevo nagrado, Puharjevo plaketo za življenjsko delo in nagrado Consortium veritatis, ki je najvišje slovensko priznanje za novinarsko delo. 

Leta 2007 ga je takratni predsednik države Danilo Türk odlikoval z zlatim redom za zasluge. Leta 2013 je prejel tudi nagrado Ljubljane, leta 2017 pa mu je predsednik Borut Pahor red za zasluge podelil za soavtorstvo v skupini ustvarjalcev akcije Slovenija moja dežela. 

»Zakaj bi profesionalec sploh fotografiral amaterja, ki fotografira?« — Fotografija: Joco Žnidaršič, z razstave Tito in fotografija v Galeriji Fotografija.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta