Umrla je Anita Ogulin

DR
16.07.2024 11:25

V 73. letu starosti se je po dolgotrajni bolezni poslovila humanitarka Anita Ogulin, dolgoletna predsednica Zveze prijateljev mladine (ZPM) Ljubljana Moste-Polje, ki se je pred kratkim preimenovala v Zvezo Anita Ogulin in ZPM.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anita Ogulin je bila velika humanitarka.
Robert Balen

Za njeno življenjsko delo ji je predsednica republike Nataša Pirc Musar pred tedni podelila državno odlikovanje zlati red za zasluge. Anita Ogulin, ki se je zadnja leta borila z rakom, ga je ganjena sprejela v bolnišnici.  

Leta 2022 je v intervjuju za Večer rekla"Kar počnem, je moje življenje - in ne delo. In tega nikoli nisem in ne počnem zaradi nazivov in priznanj. Priznam, je res lep občutek, ko si s priznanjem nagrajen za svoje delo, trud in odrekanja. Ne bi pa mogla trditi, da katerokoli priznanje lahko preseže občutek sreče, ko nekomu pomagaš in ga spremljaš toliko časa, da se ponovno dvigne z dna - v funkcionalno, uspešno, srečno osebo ali družino. Zagotovo je učinek priznanj tudi praktične narave, saj s tem opozarjamo na krivice, ki jih tudi zavoljo napačnih političnih odločitev doživljajo posamezniki in družine v naši družbi. Pa seveda naše zaznave, naše ugotovitve, naš trud, kar zadeva kvaliteto življenja najranljivejših. In se seveda skupaj trudimo za konkretne in družbene spremembe."

Humanitarnost je imela že v družini. Njena mama, socialna delavka, je bila ustanoviteljica Društva prijateljev mladine, je ob podelitvi državnega odlikovanja spomnila predsednica republike. 

Anita Ogulin je svoje življenje posvetila pomoči otrokom in družinam v stiski. Kot dolgoletna sekretarka Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje in nato predsednica je zasnovala ter izvajala številne programe in dejavnosti za otroke, kot so brezplačni izleti, letovanja in tabori, ki so otrokom iz neurejenih družinskih razmer omogočili doživeti pravo otroštvo. Posebej pomemben je bil njen prispevek k projektu Hiša zavetja za trpinčene in zlorabljene otroke pri ZPMS. V vseh programih ZPM Moste-Polje so pomagali že več kot deset tisoč otrokom. 

Program Botrstvo v Sloveniji je z njeno pomočjo omogočil podporo več kot 13.000 otrokom, zbranih je bilo več kot 33 milijonov evrov sredstev in v programu se je v krog solidarnosti povezalo več kot 10.000 botrov ...

"Danes je Slovenija izgubila eno največjih humanitark," so zapisali pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). Ogulin je bila častna članica ZPMS. "V svojih prizadevanjih je bila neomajna in trmasto je sledila skupnemu cilju naše velike in razvejane organizacije - ustvarjati boljše pogoje za življenje in razvoj otrok," so poudarili in izpostavili Hišo zavetja Palčica, ki jo je pomagala ustanoviti.

"Nedvomno se je v našem in mojem poslanstvu zvrstilo žal mnogo več žalostnih zgodb. Ki pa so se z našimi prizadevanji spremenile v vesele. Tudi srečne. Z menoj pa boleče ostajajo vsekakor tiste, ki jim nismo zmogli ali uspeli pomagati. To so zgodbe tragedij," je tudi rekla v omenjenem intervjuju. Empatična po DNK-ju. Velika humanitarka. Velik človek.   

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta