V četrtek dokončno jasno, ali vsi v šolo. SVIZ: "Zaposleni v šolah znova ponižani na pasivno množico, ki bo morala izvesti, kar se ji bo ukazalo"

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
26.05.2020 19:25

O tem, ali bodo odprli osnovne šole za vse učence in srednje za dijake, bo odločala vlada. Možna datuma odprtja sta 1. in 8. junij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epidemiološka slika je ugodna, toda kdo bo prevzel odgovornost?
Sašo Bizjak

Tudi po današnjem sestanku predstavnikov ministrstva za izobraževanje, ravnateljev in predstavnikov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ni nič bolj jasno, ali bodo v tem šolskem letu učenci druge in tretje triade osnovnih šol in dijaki srednjih šol še prestopili šolski prag. O predlogu ministrice za izobraževanje Simone Kustec, ki bo odločitev sprejela še danes, bo vlada odločala na četrtkovi seji. Kot možna datuma odprtja šol se omenjata 1. in 8. junij.
"Nam je vseeno, ali bo to 1. ali 8. junija," je povedal predsednik Združenja ravnateljev osnovnih šol Gregor Pečan, a opozoril, da lahko osnovne šole sprejmejo vse učence le pod pogojem, da ne bo več delitev razredov na manjše skupine, saj šole nimajo ne prostorskih ne kadrovskih kapacitet za to.
Ponovil je, da so vsi ukrepi, ki jih je za šolstvo predvidel NIJZ, s pedagoškega vidika in vidika izvedbe šolanja neživljenjski. Zdravstvena stroka pa po njegovih navedbah še naprej zagovarja svoja stališča. "Imamo bistveno boljšo epidemiološko sliko kot sosednje države, in če bi šli v prekomerno sproščanje, lahko to zelo hitro zapravimo," je izpostavil.
"Zelo težko je biti pameten, ko je neznank več kot odgovorov," je priznal Pečan.
Predstavniki NIJZ naj bi, po informacijah, ki smo jih dobili, vztrajali, da je strokovni pogoj za odprtje šol tudi za druge šolarje in dijake, da so ti v matičnih učilnicah na razdalji enega metra in pol, kar pomeni, da se pri posameznih predmetih ne selijo iz razreda v razred, temveč ostanejo v enem, in da je v razredu največ 23 učencev. Slednje bi lahko predstavljalo težave zlasti za srednje šole, kjer je denimo normativ za gimnazije 30 učencev, v triletnih programih pa 26 učencev. Poleg tega pa imajo praktični pouk v šolskih delavnicah.
Prav tako je za srednje šole, po besedah predsednice Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Fani Al Mansour, težava dijaški prevoz, za katerega naj bi NIJZ vztrajal, da ga zaradi nevarnosti širjenja okužbe s koronavirusom ne bo dovolil. Prav tako naj ne bi bili pripravljeni sprostiti ukrepov v dijaških domovih, kjer je zdaj lahko v sobi le po en dijak. Po besedah sogovornikov ministrica ni želela nakazati, h kateri odločitvi se nagiba, vsekakor pa bo odločitev politična.
Medtem so se oglasili v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ), kjer so kot predstavniki učiteljev in učiteljic ogorčeni, ker niso bili povabljeni na omenjeni sestanek. Ministrica za izobraževanje s tem, po njihovem mnenju, učiteljicam in učiteljem ter administrativno-tehničnim delavcem sporoča, "da njihova stališča niso pomembna". "Zaposleni v šolah so znova ponižani na pasivno množico, ki bo morala izvesti, kar se ji bo ukazalo, medtem ko naj bodo odločitve o organizaciji izobraževalnega procesa prepuščene tistim, ki se na to domnevno bolje spoznajo," so zapisali v Svizu in še dodali, da zavračajo tak podcenjujoči odnos in ministrico ponovno pozivajo, da vzpostavi spoštljiv odnos do slovenskega učiteljstva. V ponedeljek so se v šole vrnili devetošolci in se pridružili učencem prvega triletja ter dijakom zaključnega letnika srednjih šol, ki so pouk začeli 18. maja.

Martina Rajšp, ravnateljica mariborske Osnovne šole Tabor I: "Raven znanja je najbrž nižja tudi zaradi spomladanskih pozivov k prijaznemu ocenjevanju in zanašanja posameznikov na ta poziv."
Sašo Bizjak
Mojca Čerče
Osebni arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta