V Mladiki napisali non-paper dokument o Gazi. Vajgl: Če bi delal na zunanjem ministrstvu, bi me skrbelo

Jon Knez Jon Knez
02.02.2024 19:44
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Že to, da za non-paper veste mediji, je preveč," je dogajanje komentiral Ivo Vajgl.
Tit Košir

Aleš Balut, vodja kabineta ministrice za zunanje in evropske zadeve Tanje Fajon, je, kot je poročal N1, samoiniciativno spisal tako imenovani non-paper dokument za rešitev vojnega konflikta v Gazi, da naj bi bila ministrica dokument izročila tujim kolegom, tudi zdaj že nekdanji francoski ministrici za zunanje zadeve Catherine Colonna, ko je bila v začetku januarja na uradnem obisku v Parizu. 

Kot smo izvedeli neuradno, naj ne bi šlo za nič nenavadnega, saj naj bi bili predlogi za rešitev mednarodnih vprašanj na zunanjem ministrstvu stalna praksa. Balut je dokument spisal na podlagi svojih dolgoletnih diplomatskih izkušenj v Bosni in Hercegovini, kjer je deloval kot politični svetovalec posebnega odposlanca EU, ministrica Fajon pa je bila o vsem obveščena. Kot smo še izvedeli, naj bi predlog videli tudi nekateri zunanji ministri tujih držav in diplomati EU ter bili z njim zadovoljni. 

Enotnost mednarodne skupnosti

Vsebina omenjenega non-paperja naj bi bila osredotočena na pomen enotnosti mednarodne skupnosti pri uvajanju miru kot tudi jasnih ciljev. Omenja tudi, da mora biti prisotnost mednarodne skupnosti utemeljena na pravni osnovi ter da mora obstajati avtoriteta, ki vodi in usmerja delovanje. Kar zadeva prilagoditev za Gazo, pa non-paper vsebuje razmišljanje o možnosti z resolucijo VS ZN in o konferenci na visoki ravni. Ukvarja se tudi s tem, kako nasloviti vprašanje izraelske varnosti in kako koncipirati obnovo Gaze.

Z ministrstva za zunanje in evropske zadeve so nam pojasnili, da del dokumenta vsebuje lekcije iz BiH in Kosova in razmišljanje, kako bi delovanje mednarodne skupnosti od tam prilagodili za Bližnji vzhod. Prvi del dokumenta je sestavil Balut, drugi, ki se nanaša na izkušnje iz Kosova, pa vodja službe za strateške študije in analize na ministrstvu Sabina Stadler Repnik. Iz Mladike so potrdili, da je ministrica dokument predstavila nekdanji francoski zunanji ministrici in tudi vsem državam članicam EU. To je prispevek k aktivni zunanji politiki in angažirani slovenski diplomaciji, so še zapisali v odgovoru. 

S takimi dokumenti je treba delati diskretno

Nekdanji diplomat in zunanji minister Ivo Vajgl je za Večer povedal, da gre pri non-paperjih oziroma tovrstnih neuradnih dokumentih za načrte posamezne države. "Pravica vsake države je, da razmišlja s svojo glavo, če jo le ima. Če država vodi razumno zunanjo politiko, operira s predlogi, za katere predpostavlja, da bodo dobili mednarodno podporo. Država sama problema ne more rešiti. Če so na slovenskem zunanjem ministrstvu pripravili neko vizijo rešitve kateregakoli problema, je prva stvar ta, da znotraj EU poiščejo podporo za to. Morajo pa to narediti zelo diskretno. Nikakor ne prek medijev ali preveč zgovornih ministrov in diplomatov. Sicer se lahko hitro kdo obesi na to, kot je to bilo z non-paperjem o novi razmejitvi Zahodnega Balkana pred leti. Že to, da za omenjeni non-paper veste mediji, je preveč. Če bi delal na zunanjem ministrstvu, bi me skrbelo," je dejal. Pojasnil je še, da ja namen tovrstnih dokumentov, da bi spodbudili razmislek: "To je uradno neobstoječi dokument, kot takega ga je tudi treba obravnavati. O njem ne sme javno govoriti niti ta, ki ga je napisal, niti tisti, ki ga je dobil."

Javnost je leta 2021 razburil domnevno slovenski non-paper z novimi mejami na Zahodnem Balkanu, ki ga je objavil neki makedonski medij, ga je pa slovenska vlada tedaj zanikala.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta