V nedeljo potrdili 528 okužb. Še ta teden odločitev o maskah v zaprtih prostorih

STA, Va
11.04.2022 10:11

Razen izjem bi bila nošnja mask le še priporočilo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

V nedeljo so ob 580 testih PCR in 3210 hitrih antigenskih testih potrdili 528 okužb z novim koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno aktivnih 29.677 primerov okužbe, kar je 411 manj kot dan prej.

V primerjavi z dnevom prej je bilo v nedeljo potrjenih 257 okužb manj, glede na prejšnjo nedeljo pa 274 manj.

Še naprej upada tudi sedemdnevno povprečje potrjenih primerov. Znaša 1830 oziroma 39 manj kot dan prej. Število potrjenih primerov okužb v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je v primerjavi z dnevom prej nižje za 19 in znaša 1406.

Po podatkih NIJZ je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 1.264.899 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.220.669.

V zadnjem dnevu so umrli trije bolniki s potrjeno koronavirusno okužbo.

Maske naj ne postanejo nova normalnost 

Strokovna skupina za covid-19 pod vodstvom Mateje Logar bo danes znova razpravljala o ukrepu obveznega nošenja zaščitnih mask v zaprtih prostorih. Minister za zdravje Janez Poklukar je napovedal možnost odprave tega ukrepa že v tem tednu. Maske bi bile še vedno obvezne v zdravstvu in nastanitvenih enotah socialnega varstva, je dejal. Priporočene pa starejšim in imunsko oslabelim.

Logarjeva je ob ministrovem obisku ljubljanske Infekcijske klinike pojasnila, da se epidemija covida-19 v Sloveniji umirja, podobni trendi pa se nakazujejo tudi v bolnišnicah, kjer se zdaj na intenzivnih covidnih oddelkih zaradi covida-19 zdravi 22 bolnikov. 

"Verjamem, da se spremembe iz tega naslova lahko nadejamo že v četrtek," je napovedal Poklukar. Po njegovih besedah se epidemiologi strinjajo, da "ne smemo stremeti k temu, da maske postanejo nova normalnost". 

Tako Logarjeva kot Poklukar sta sicer večkrat zagotovila, da pri morebitni odpravi zaščitnih mask tik pred volitvami ne gre za politično odločitev.

Po prvotnem predlogu strokovne skupine za covid-19 bi obvezo nošenja zaščitnih mask v večini zaprtih prostorov spremenili v priporočilo, ko bi se na intenzivnih oddelkih sedem zaporednih dni zdravilo zaradi in s covidom-19 manj kot 35 covidnih bolnikov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta