V okviru priprave poročila o vladavini prava sestanek med predstavniki Evropske komisije in sodniškega društva

STA, A.L.
28.02.2024 19:19

Predstavniki Slovenskega sodniškega društva so se danes sestali s predstavniki Evropske komisije zaradi priprave poročila o vladavini prava v Sloveniji za leto 2023.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predstavnike Evropske komisije so seznanili tudi z že objavljenimi stališči o načrtovanih zakonodajnih in ustavnih spremembah.
Robert Balen

Kot so sporočili, so predstavnikom komisije pojasnili, da vlada in državni zbor načrtno ignorirata odločbo ustavnega sodišča glede sodniških plač.

Po srečanju s predstavniki Evropske komisije so v Slovenskem sodniškem društvu pojasnili, da so komisijo zanimali predvsem trenutni položaj glede neodvisnosti sodstva in sodišč, implementacija odločbe ustavnega sodišča glede odprave neustavnosti sodniških plač in stališče do predlaganih zakonodajnih in ustavnih sprememb na področju sodstva.

"Predstavnikom komisije smo pojasnili, da vlada in državni zbor načrtno ignorirata navedeno odločbo ustavnega sodišča s povsem samovoljnim stališčem, da bodo plače sodnikov predmet urejanja šele, ko se bo dosegel dogovor v celotnem javnem sektorju," so v sodniškem društvu zapisali po sestanku.

Kot so dodali, so opozorili, da "mineva že 55 dni od poteka zavezujočega roka, ki ga je določilo ustavno sodišče za odpravo neustavnega stanja kršitve materialne neodvisnosti sodnikov in načela delitve oblasti, vlada in državni zbor pa ne storita ničesar, da bi situacijo vsaj začasno (do celokupnega dogovora v javnem sektorju) sanirala".

Predstavnike Evropske komisije so seznanili tudi z že objavljenimi stališči o načrtovanih zakonodajnih in ustavnih spremembah. Med temi so poudarili zlasti nasprotovanje spreminjanju sestave Sodnega sveta zaradi pomanjkanja ustreznih varovalk pred še povečanim političnim vplivom na sodstvo, so še navedli.

Ustavno sodišče je junija lani odločilo, da je ureditev plač sodnikov v neskladju z ustavnima načeloma sodniške neodvisnosti in delitve oblasti. Zakonodajalcu je naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja, kar pa se ni zgodilo.

Sodniki so zaradi neuresničitve ustavne odločbe izvedli dvotedenski opozorilni protest med 10. in 24. januarjem, ko so opravljali predvsem nujne zadeve. Tožilci pa so 31. januarja opozorilno stavkali, za tri ure so prekinili delo in s tem izrazili nasprotovanje vladi. Novo enodnevno stavko pa so napovedali za 14. marec. Ob tem pa sodniki na državno odvetništvo že vlagajo tudi odškodninske zahtevke zoper državo zaradi prikrajšanja pri plačah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta