V ritmu šolskega leta

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bliža se zadnji šolski dan pred počitnicami.
Andrej Petelinsek

Ko se bliža konec šolskega leta, je to poseben čas. Vsaj zame je bil, ko sem hodil v šolo. Čeprav je bilo treba vsak dan k pouku, pa je bil občutek, da bo kmalu vsega konec, nekako sproščujoč. Rad sem hodil v šolo, pa kljub temu! Pred nami so bile dooolge počitnice, ki v mojih zdajšnjih letih niso več tako dolge (z leti se dojemanje časa precej zrelativizira).

Toplo je v tem času, zjutraj oblečeš dve, tri lahke cunjice in si oblečen. Nobenega razmišljanja, kaj naj daš nase, da te ne bo zeblo in da ti na poti iz šole ne bo prevroče, pa da ne boš pozabil rokavic ali kape v šoli. Topla polovica leta, sploh poletje, je nekakšno obdobje bolj brezskrbnega življenja. Vsaj za otroke, a tudi za marsikaterega odraslega. Staršem ni treba zjutraj skrbeti, da bodo manjši otroci dovolj zgodaj vstali, da bodo pravočasno v šoli, tudi nekoliko starejši bi radi kdaj "špricali". S počitnicami vse te skrbi in dileme odpadejo kar za nekaj časa.

Seveda na vse to vreme prav nič ne vpliva. Sovpada pa nekako z nastopom meteorološkega poletja. Zdaj s šolo nimam nič, no, razen partnerke, ki poučuje. In tako sem, hočeš ali nočeš, še vedno vsaj nekako v tem časovnem ritmu šolskega sistema. Kaj to pomeni? Ne moreva na počitnice, kadar bi rada. Poleti je na morju najbolj vroče - plemiči so že vedeli, zakaj so imeli svoje letne rezidence najpogosteje v krajih, kjer je bilo poleti manj vroče - in tudi največja gneča je takrat, da o cenah ne govorimo. Očitno jim vročina godi! Pa ne samo poleti, tudi pozimi, pa okoli novega leta, nasploh se lahko greva počitnice le v času, ko to počne tudi večina.

Ker izhajam iz učiteljske družine, dobro vem, da učitelji nimajo dva meseca počitnic, da jih še kako potrebujejo, saj je bivanje s tridesetimi energije in življenja polnimi, pogosto tudi prepolnimi otroki jemlje energijo in živce bolj kot šport. Tako je konec leta tudi za meteorologa, ki ima za partnerko profesorico, obdobje olajšanja. Očitno mi je usojeno, da bom vse življenje, ali vsaj večino, živel v ritmu šolskega sistema. Da bom točno občutil, kdaj se začne meteorološko poletje in kdaj se začne meteorološka jesen, ki z začetkom šolskega leta sicer nima nič, a pri nas slučajno sovpadata.

V drugih državah imajo to različno urejeno, južneje je poleti res težko sedeti v vročih učilnicah, severneje je glede tega vseeno bolje in zato imajo morda poletne počitnice krajše. Toda podnebne spremembe - bodo morda ponekod vplivale tudi na razporeditev šolskih počitnic? Glede na pogostejše vročinske valove bi morda pričakovali, da bo počitnic več. Že vidim, kako si učenci manejo roke!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta