V SDS bi mlajše od 26 let oprostili plačila dohodnine

STA, Va
01.06.2022 18:38

Poslanci SDS so v parlamentarni postopek vložili predlog za dopolnitev zakona o dohodnini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Glavni cilj predlaganega zakona je oprostiti plačilo dohodnine vse davčne zavezance, stare do vključno 26 let, ne glede na vrsto prejetega dohodka, so zapisali v predlogu zakona, objavljenem na spletni strani DZ.

S predlagano dopolnitvijo zakona o dohodnini bi poskrbeli za povečanje neto dohodka mladih generacij, je prepričana skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Jelko Godec.

"S tem namenom je oblikovan predlog zakona o dopolnitvi zakona o dohodnini, ki bo mladim, starih do 26 let, omogočil, da bodo lahko hitreje med drugim privarčevali tudi finančna sredstva, na podlagi katerih bodo izpolnjevali pogoje za pridobitev poroštva za kredit, s katerim bodo reševali svoje prvo stanovanjsko vprašanje," so zapisali. Mladi bi se s pomočjo predlaganih rešitev lažje in hitreje odločili za zaposlitev, delodajalci pa bi lahko pridobili kadre s svežimi idejami in novimi pogledi, so prepričani v SDS.

Predlagana oprostitev se nanaša tako na dohodke, ki se vštevajo v letno davčno osnovo (na primer dohodek iz zaposlitve), kot tudi na dohodke, ki se ne vštevajo v letno davčno osnovo, torej dividende, obresti, dobički iz kapitala in dohodek iz oddajanja v najem. Do oprostitve plačila dohodnine bi bili upravičeni tako rezidenti kot nerezidenti Slovenije.

Rešitev, ki jo predlagajo, bi po oceni poslanske skupine SDS pomenila znižanje prihodkov iz naslova dohodnine za nekaj manj kot 54 milijonov evrov letno. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta