V zadnjem obdobju s trgovskih polic umik številnih živil, ki imajo dodan sezam. Kaj je razlog in kaj se zgodi, če takšno živilo zaužijete?

Asja Lednik Štrukelj
21.07.2021 13:00
Zakaj posamezna živila odpokličejo s trgovskih polic, kaj storiti, če imamo tako živilo doma in kaj se zgodi v primeru zaužitja?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Igor Napast

"Pripravek za omako za špagete je bil odpoklican zaradi povišane vsebnosti svinca." "Sladoledi so bili odpoklicani zaradi suma na vsebnost nedovoljene snovi etilen oksid." "Serija rdečih grenivk je bila odpoklicana zaradi prisotnosti več škodljivih kemikalij (med drugim pesticidov)." "Mleko je bilo umaknjeno in odpoklicano s trga zaradi prisotnost enobakterij." Seznam se nadaljuje in, kot je razvidno, so razlogi za odpoklice živil, ki jih najdemo na trgovskih policah, najrazličnejši.  

Z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (nadzorni organ pri odpoklicu živil je uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki sodi pod omenjeno ministrstvo) so sporočili, da število umikov in odpoklicev načeloma med leti bistveno ne odstopa. Kot izjemo izpostavljajo zadnje obdobje, ko so se pričeli vrstiti številni umiki in odpoklici živil, v katere je bil dodan sezam, tretiran z nedovoljenim sredstvom - etilen oksidom.

"Proizvajalci sezama, predvsem v Indiji, so ga tretirali z omenjeno spojino, s čimer so želeli zagotoviti mikrobiološko varnost sezama. Uporaba omenjene spojine v pridelavi in predelavi živil ni dovoljena, in ker je bila na nivoju EU sprejeta ničelna toleranca prisotnosti v živilih, je sledil umik številnih živil iz prometa. Slednje pomeni, da je bilo potrebno izvesti umik in odpoklic ne glede na delež sezama v živilu, zaradi česar je prišlo do porasta odpoklicanih živil," pojasnjujejo. V zadnjem času so tako največkrat odpoklicali različne proizvode, v katere je bil dodan sezam (kruhki, grisini, olja, različni namazi ...).

Zastrupitve z živili so redkost

Na ministrstvu opozarjajo, da morajo vsi izvajalci dejavnosti, ki se na kakršen koli način ukvarjajo z živili, za svojo dejavnost identificirati dejavnike tveganja in vzpostaviti notranji nadzor za njihovo ustrezno kontrolo. Inšpekcijska služba je tista, ki preverja, ali je notranji nadzor zajel vse dejavnike tveganja ter v ustreznem obsegu. "Slednje ne pomeni, da je potrebno povzročiti in z analizami dokazati ustreznost vsake pošiljke surovine, s katero nekdo posluje, ampak vzpostaviti, glede na situacijo, najustreznejši sistem, ki zagotavlja varnost proizvodov. Ker 100-odstotne kontrole ni možno zagotoviti, slednje pomeni, da občasno pride do odstopanj od zahtevanih kriterijev, ki v primeru ugotovljenega tveganja za zdravje potrošnikov zahtevajo tudi umik in odpoklic živil iz prometa." Odstopanja od predpisanih zahtev ugotavljajo odgovorni izvajalci živilske dejavnosti na različnih stopnjah živilske verige (pridelovalci, predelovalci, distributerji, trgovci ...), inšpekcijske službe v okviru obravnave prijav, med rednimi pregledi, z vzorčenjem med rednimi inšpekcijskimi pregledi oziroma v okviru letnega spremljanja skladnosti živil.

Na ministrstvu odgovarjajo, da imajo umiki in odpoklici preventivni namen, to pomeni, da potrošnika zaščitijo pred nadaljnjo izpostavljenostjo. V redkih primerih so umiki in odpoklici namenjeni preprečitvi akutnih posledic, odvisno je od vrste dejavnika tveganja. A kaj se zgodi, če nekdo vendarle zaužije živilo, ki je kasneje odpoklicano? Lahko pride do hudih zdravstvenih zapletov? "Zastrupitve z živili so po naših podatkih redkost in so največkrat povezane z mikrobiološki tveganji. EU zakonodaja ima visoke standarde zagotavljanja varnosti živil. Praviloma kot neskladne in nevarne smatramo večino proizvodov, v katerih je bila ugotovljena salmonela, kljub temu da večje tveganje za zdravje ljudi predstavljajo živila, pri katerih je potrjena prisotnost le določenih serovarov te bakterije, na primer Salmonella Enteritidis oziroma Salmonella Thyphimurium."

V primeru akutnih posledic pristojni inšpektorji nemudoma pričnejo z aktivnostmi, ki se po potrebi izvajajo tudi izven delovnega časa. Takojšnje aktivnosti se zahteva tudi od odgovornega izvajalca dejavnosti. Sicer je za primere obolenj oziroma zastrupitev s hrano pri ljudeh pristojna epidemiološka služba NIJZ, ki aktivno sodeluje z inšpektorji uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, so še dodali na pristojnem ministrstvu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.