Varuh človekovih pravic pozdravlja napredek Slovenije v poročilu Evropske komisije o stanju pravne države

STA, A.L.
06.07.2023 17:14

Varuh človekovih pravic Peter Svetina pozdravlja napredek Slovenije v četrtem letnem poročilu Evropske komisije o stanju pravne države za leto 2023.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Svetina je izrazil zadovoljstvo ob sprejetju novele zakona o javnih financah, a opozoril na neuresničena varuhova priporočila, ki jih je zaznala tudi Evropska komisija, so sporočili iz urada varuha.

Svetina pozdravlja, da je Evropska komisija zaznala napredek Slovenije na vseh štirih v poročilu obravnavanih področjih - na področju pravosodnega sistema, preprečevanje korupcije, pluralnosti in svobode medijev ter drugih institucionalnih vprašanj.

Varuh človekovih pravic je izrazil zadovoljstvo predvsem ob sprejetju novele zakona o javnih financah konec junija. Ta uvaja potrebna jamstva za proračunsko avtonomijo štirih neodvisnih državnih organov, in sicer državnega sveta, ustavnega sodišča, varuha človekovih pravic in računskega sodišča.

"Zadovoljen sem, da je končno implementirana odločba ustavnega sodišča iz decembra 2020. Bistvo nove ureditve je, da mora vlada predlog proračuna neodvisnega državnega organa, tudi če se z njim ne strinja, predložiti v odločanje državnemu zboru. S tem bo tudi zagotovljena finančna avtonomija štirih državnih organov, kar je eden od pogojev za njihovo neodvisnost," je v sporočilu za javnost zapisal varuh.

Evropska komisija v poročilu sicer opozarja na veliko število neuresničenih varuhovih priporočil, med njimi Svetina posebej izpostavlja še neuresničeno vzpostavitev mehanizma za zagotavljanje strokovne pomoči pri izvrševanju odločb ustavnega sodišča, ki bi deloval na podoben način, kot deluje že vzpostavljen in uspešen mehanizem za izvrševanje sodb Evropskega sodišča za človekove pravice.

"Poročilo Evropske komisije je treba razumeti kot pomemben kazalnik stanja pravne države. Pričakujem, da bo država čim prej preučila vsa priporočila in jih implementirala v slovenski pravni red," še dodaja varuh.

Institucija varuha je Evropski komisiji sicer tudi letos posredovala svoje poročilo o stanju pravne države v Sloveniji. Varuh je v poročilu nacionalnim organom na področju digitalizacije in umetne inteligence priporočil, da posebno pozornost namenijo vidikom človekovih pravic in pravne države pri digitalizaciji različnih sistemov in podsistemov družbe, tako da nobena ranljiva skupina ne bo diskriminirana.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta