Več kot 800 dijakov podpisalo poziv, da se odprejo srednje šole, za 9. februar napovedujejo protest: Situacija je zelo zahtevna

STA, VČ
22.01.2021 17:55
Pismo, ki ga je podpisalo več kot 800 dijakov, so danes predali ministrstvu za izobraževanje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V torek se bodo v osnovno šolo vrnili učenci prve tirade, krepijo pa se želje po hitrejšem vračanju v srednje šole.

Pobuda Zahtevamo šolo! je ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport danes izročila pismo s pozivom, naj čim prej odprejo srednje šole po modelu C, ne glede na epidemiološko sliko, in prilagodijo maturo, saj da učenje na daljavo ni rešitev. V pismu, ki ga je podpisalo več kot 800 dijakov, želijo tudi neposredni dialog z ministrstvom o rešitvi "zelo zahtevne situacije".

Dijaki so zapisali, da razumejo, da je trenutna epidemiološka slika daleč od idealne, ampak takšen način dela, sploh za tako dolgo obdobje, kot ga imamo pri nas, ni več zadostna rešitev za prepreke, ki jim jih je zastavila epidemija. "Prejeli ste že vrsto dopisov, peticij in pisem, ampak se nanje niste odzvali. Poleg vrnitve v šole si predvsem želimo boljšega načina komunikacije. Del tega je tudi neposredni dialog," so zapisali v pismu.

Ministrstvu po besedah predstavnice pobudnikov Katarine Macini zamerijo, da ni bilo skoraj nikakršnega konstruktivnega dialoga z njimi, da so doma že najdlje v Evropi in da so bile prilagoditve za maturo skoraj ničelne. 

Pričakujejo hiter odziv ministrstva, ker je čas ključnega pomena, prosijo za sestanek do 1. februarja. Če ne bodo slišani, pa napovedujejo splošni protest, predvidoma 9. februarja.

Poziv gibanja je danes prevzel državni sekretar Damir Orehovec. Ministrstvo ga bo skrbno preučilo in se odzvalo, upoštevajoč epidemiološke ter ostale strokovne kriterije, so sporočili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta