Veliko zanimanje za polovični delež Energije plus

Srečko Klapš Srečko Klapš
06.02.2021 06:00
Gen-I in Holding Slovenske elektrarne potrjujeta, da bosta oddala zavezujoči ponudbi. Jo bo na koncu tudi Petrol? Robert Golob napoveduje, da bi število delovnih mest v Energiji plus še povečali, v HSE konkretnih načrtov ne razkrivajo, sliši pa se o nekaterih zavezah.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborska Energija plus je s 70 zaposlenimi v letu 2019 imela pod črto 1,4 milijona evrov čistega dobička. 
Arhiv Večera

Prodajni postopek Energije plus, v katerem Elektro Maribor prodaja svoj 51-odstotni delež, je v zaključni fazi. Pravni svetovalci iz Odvetniške družbe Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji ob sodelovanju finančnega svetovalca Deloitte predvidoma že prihodnji teden v torek namreč pričakujejo zavezujoče ponudbe. V igri so še trije interesenti, Gen-I, Holding Slovenske elektrarne in Petrol, ob čemer naj bi bila favorita prva dva.

Gen-I bi krepil Energijo plus

Najbolj zgovorni so v Gen-I, ki ga vodi Robert Golob in kjer že imajo izkušnje z lastniškim vstopom v ljubljansko družbo Elektro energija: "Gen-I že več mesecev sodeluje v postopku prodaje deleža Elektra Maribor v družbi Energija plus, zato tudi načrtujemo oddajo ponudbe," potrjuje Golob. O načrtih po morebitnem nakupu Energije plus pravi, da vidijo potencial v širitvi obsega poslovanja na nova področja, povezana z zelenimi energetskimi rešitvami, kot so samooskrba, e-mobilnost, prilagajanje odjema, in ne v večanju tržnega deleža pri maloprodaji električne energije.

Na vprašanje, kaj bi nova lastniška konsolidacija lahko pomenila z zornega kota varovanja konkurence, Golob odgovarja, da povezava Energije plus in Gen-I ni sporna s konkurenčno-pravnega vidika: "To dokazujejo tudi predhodni pozitivno rešeni podobni primeri, ki so bili po kazalnikih tržnih deležev zahtevnejši od dotične povezave," še meni.

Za regijo je pomembno tudi, kaj prevzemnik načrtuje na kadrovskem področju, torej pri delovnih mestih. Na to vprašanje Golob prav tako odgovarja z izkušnjami po lastniškem vstopu v Elektro energijo, po katerem je danes v Ljubljani na področju dejavnosti maloprodaje električne energije tretjina več zaposlenih. Sinergije so se pokazale tudi v Gen-I, kjer nekdanji zaposleni Elektro energije zasedajo funkcije v programu sončnih elektrarn za samooskrbo slovenskih gospodinjstev: "Blagovno znamko Energija plus nameravamo še krepiti, zato smo prepričani, da bomo število delovnih mest v Mariboru povečali. Naši načrti kažejo, da bi lahko povečali število zaposlenih tudi za 50 odstotkov," je še povedal Golob.

V HSE prepričani, da so najboljši kupec

V Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) prav tako potrjujejo zanimanje za Energijo plus: "Poznamo lokalno okolje, saj v njem pod okriljem Dravskih elektrarn Maribor (DEM) deluje več kot 300 naših sodelavcev," ogovarjajo v HSE in dodajajo, da v regiji, ki jo ocenjujejo kot perspektivno za energetsko dejavnost, investirajo v veliko sončno elektrarno Zlatoličje, ki bo prvo električno energijo proizvedla še pred koncem leta. Družbe pod okriljem HSE pa da so proizvedle 87 odstotkov vse električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji, preučujejo pa tudi možnost izrabe vetrne in geotermalne energije: "Prepričani smo, da smo lahko na podlagi dobrega sodelovanja v regiji najboljši kupec za družbo Energija plus, saj poznamo lokalno okolje in njegove zahteve," več do oddaje ponudbe pa v HSE ne morejo razkriti. Neuradno so v HSE pripravljeni dati tudi zaveze za ohranjanje delovnih mest ter o tem, da ne nameravajo seliti sedeža družbe iz Maribora, prav tako ne spreminjati imena in blagovne znamke. Pripravljeni naj bi bili kupiti razpoložljivi 51-odstotni delež, prav tako vidijo sinergije z DEM in družbo HSE Invest, ki sta že v Mariboru.

Iz Petrola so sporočili le, da kot delniška družba, ki kotira na Ljubljanski borzi, ne morejo komentirati morebitnih prihodnjih poslovnih odločitev. Neuradno pa bi se lahko zgodilo, da bi se Petrol iz tega prodajnega postopka umaknil in sploh ne oddal zavezujoče ponudbe.

Bo Elektro Maribor iztržil osem milijonov evrov?

Kot je znano, je Petrol januarja letos zaključil prevzem celotnega deleža v primorski družbi E3. Neuradno je kupnina znašala okoli 15 milijonov evrov. Tudi na podlagi tega podatka se spekulira, da bi lahko kupnina za polovični delež Energije plus dosegla okoli osem milijonov evrov. Skupni tržni delež Petrola in E3 na maloprodajnem trgu električne energije je okoli 20-odstoten, pri gospodinjskih odjemalcih pa se je približal četrtini.

Medtem je HSE pred koncem lanskega leta pri agenciji za varstvo konkurence priglasil prevzem celjske družbe ECE. In kako bi se tržni deleži na maloprodajnem trgu gospodinjskega odjema spreminjali po prevzemu Energije plus? Če bi posel sklenil Gen-I, bi imel skupaj z Elektro energijo že okoli polovični delež, medtem ko bi na celotnem maloprodajnem trgu dosegel dobro tretjino. HSE, ECE in Energija plus bi imeli okoli 30-odstotni delež. Medtem ko bi deleži Petrola, E3 in Energije plus prav tako dosegli dobro tretjino.

Poleg tržnih deležev in bilanc pa bi pri tem, komu prodati polovični delež Energije plus, lahko igrala vlogo tudi politika. Kot je znano, Elektro Maribor vodi Boris Sovič, Energijo plus pa Bojan Horvat, oba vidna člana stranke SD. Medtem ko je po razrešitvi Stojana Nikolića v HSE prevladala aktualna koalicijska struja, ki ji narekuje tempo SDS. Prvi mož Gen-I Golob je bil pred leti podpredsednik Pozitivne Slovenije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta