Vili Kovačič predlaga ukinitev SD in Levice

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
10.02.2022 12:47

V pobudi ustavnemu sodišču za Levico trdi, da hoče novo nacionalizacijo in s tem vrnitev v stari, totalitarni politični sistem. SD pa da je naslednica "zločinske zveze komunistov", ki se od starih časov ni distancirala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vili Kovačič leta 2019, ko je pred ustavnim sodiščem protestiral.
Robert Balen

Vili Kovačič, tisti, ki je dosegel ponavljanje referenduma o drugem tiru in posredno povzročil padec vlade Mira Cerarja ter zadnje predčasne parlamentarne volitve v Sloveniji, med drugim pa vse do ustavnega sodišča poskušal razveljaviti lokalne volitve v Ljubljani s trditvijo, da je župan Zoran Janković porabil oziroma zlorabil javna sredstva za svojo volilno kampanjo s tem, ko je občinsko glasilo Ljubljana bilo, tako je trdil, izključno propagandno glasilo župana, se je dobra dva meseca pred novimi parlamentarnimi volitvami spet obrnil na ustavno sodišče.

O čem bo ustavno sodišče odločalo?

"Državljan K." ustavnim sodnikom zdaj predlaga nič manj kot to, da delovanje strank SD in Levica razglasi za protiustavno in ju prepove, ali pa bo imelo delo tudi Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. Za Levico trdi, da hoče novo nacionalizacijo in s tem vrnitev v stari, totalitarni politični sistem. SD pa da je naslednica "zločinske zveze komunistov", ki se ni nikoli distancirala od totalitarizma. 

Ustavno sodišče bo o zadevi odločalo absolutno prednostno. Toda o čem bo odločalo? Da Kovačičevo pobudo sprejme ali zavrne, da ugotovi, ali za svojo pobudo sploh ima pravni interes, ali o vsebini? Precizen odgovor je, da ta trenutek vemo samo to, da bo zadeva na US na vrsti absolutno prednostno. To pa še nič ne pove o končni odločitvi. 

V kampanji o Kovačiču ali o volitvah?

"Očitno se nas na desnici in še zlasti v SDS bojijo," so na Kovačičevo potezo reagirali v Levici. V SD pa pravijo, da nobena zdrava demokracija ne prepoveduje političnih strank. Odvetnica Nataša Pirc Musar, ki zastopa SD, je za portal N1 povedala, da podatek o absolutni prednostni obravnavi še ne pomeni, da je odločitev, ali bodo ustavni sodniki Kovačičevo pobudo obravnavali ali ne, že sprejeta. Tako je tudi po informacijah Večera.

Bo pa SD, če jo bodo vzeli v obravnavo, ustavnemu sodišču vsekakor predlagala, da odloči absolutno prednostno, še pred začetkom volilne kampanje za aprilske volitve. "V nasprotnem primeru bo stranki SD nastala škoda, saj bo morala v kampanji nenehno pojasnjevati absurdnost Kovačičeve ustavne pobude, namesto da bi pojasnjevala svoj program," je pojasnila Nataša Pirc Musar. 

Leta 2019 zahteval odstop treh ustavnih sodnikov 

V osvežitev spomina: prav enako je postopek na ustavnem sodišču tekel, ko je Vili Kovačič izpodbijal volitve v ljubljanski mestni svet oziroma izvolitev župana Jankovića. Kovačičevo ustavno pritožbo je takrat ustavno sodišče sprejelo in sklenilo, da jo bo obravnavalo absolutno prednostno ...  

Bo pa v zadevi Kovačič vs. Levica in SD še zanimivo, kako bo pobudnik ravnal v nadaljevanju. Namreč, konec leta 2019 je Vili Kovačič, tudi fizično pred stavbo ustavnega sodišča, pozval, da ustavni sodniki dr. Matej Accetto, dr. Špelca Mežnar in dr. Rajko Knez odstopijo. Bo zdaj, ko se je na ustavno sodišče obrnil po pomoč, terjal, da se našteti iz (morebitnega) odločanja o prepovedi dveh parlamentarnih strank izločijo? 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta