Vizjakov človek Zupančič prevzema Elektro Ljubljana. Ribič: "Že leto dni je bilo znano, da bo imenovan prav on"

Timotej Milanov Timotej Milanov
02.02.2022 16:38

Po današnji skupščini Gen EL brez sprememb v nadzornem svetu te družbe, ki je ključna za obvladovanje Gen-I.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Andrej Vizjak je v času epidemije dobro zaslužil z delnicami Petrola, v katerem je od lanskega leta nadzornik tudi Aleksander Zupančič, ki se je zdaj iz Vizjakovega kabineta preselil na čelo Elektra Ljubljana. 

Robert Balen

Nadzorni svet družbe Elektro Ljubljana je imenoval Aleksandra Zupančiča za predsednika uprave s polnim štiriletnim mandatom. Nekdanji predsednik uprave te družbe Andrej Ribič pravi, da je bilo že leto dni znano, da bo prav Zupančič imenovan na čelo Elektra Ljubljana, in izraža dvom, da izpolnjuje vse pogoje za imenovanje na to funkcijo. "Ampak družba ima nadzorni svet, imamo tudi ministra, ki ve, kakšna so pravila korporativnega upravljanja, česar se strogo drži, tako da sem prepričan, da je vse v redu," je  sarkastičen Ribič, ki so ga lansko leto krivdno razrešili, namesto njega pa začasno imenovali Marjana Ravnikarja. Po navedbah Ribiča mu je razrešitev v prostorih poslanske skupine SDS v državnem zboru takrat napovedal strankin generalni sekretar Borut Dolanc. Nadzorni svet Elektra Ljubljana od septembra lani vodi Božidar Godnjavec, ki prihaja z ministrstva za infrastrukturo, tega pa vodi minister Jernej Vrtovec iz Nove Slovenije.

Še brez sprememb v nadzornem svetu Gen EL

Danes je bila tudi nova skupščina družbe Gen EL, na kateri je bila vnovič na dnevnem redu menjava Ribiča na mestu predsednika nadzornega sveta. Kot smo neuradno izvedeli, na skupščini ni prišlo do sprememb, saj predlog, da bi Ribiča v nadzornem svetu Gen EL zamenjala finančna direktorica Gen energije Gordana Radanovič, ni dobil zadostne podpore. 

Skupščina s tem namenom je bila sklicana že v začetku letošnjega leta, a je pred tem prišlo do lastniških sprememb v Gen EL. Elektro Ljubljana je namreč imel še skoraj do konca lanskega leta v Gen EL 25-odstotni lastniški delež, a je okrožno sodišče v Krškem tik pred novim letom odločilo, da v sodnem registru ta delež pripišejo družbi Gen energija, ki je zdaj poleg Gen-I polovična lastnica družbe Gen EL. Z odločitvijo sodišča je bil izpolnjen regulatorni pogoj, da je lahko Gen energija na podlagi opcijskega upravičenja povečala lastniški delež v Gen-EL.

Nekadnji predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič dvomi, da Zupančič izpolnjuje vse pogoje za imenovanje na to funkcijo. 

Luka Cjuha

Vpliv v nadzornem svetu Gen EL je za politiko pomemben predvsem zaradi tega, ker je družba 50-odstotna solastnica Gen-I. Tako bi lahko s posledično menjavo Martine Pohar na čelu Gen EL dosegli, da bi novi direktor na skupščini Gen-I podprl imenovanje nove uprave v skladu s predlogom Gen energije, kjer vladajoča politika že obvladuje nadzorni svet, ki ga vodi Cvetko Sršen, sicer tudi predsednik uprave Telekoma.

Jutri se izteče rok sodišča

Ker družbenika doslej nista uspela imenovati nove uprave Gen-I, potem ko je nekdanji pod vodstvom Roberta Goloba novembra lani potekel mandat, je moralo v to poseči sodišče, ki bo imenovalo začasno vodstvo družbe. Na zadnjem naroku prejšnji teden sta Gen I in Gen EL predlagali, da sodišče za začasnega poslovodjo za eno leto postavi Igorja Koprivnikarja, Gen energija pa je predlagala imenovanje štiričlanske začasne uprave, v kateri bi bili Martin Novšak, Jure Soklič, Igor Kržan in Primož Stropnik, s čimer se v Gen-I ne strinjajo. Sodnica Pavlina Čepin je nato dala Gen-I in Gen-EL osem dni časa, da se opredelita do novih dokumentov, ki jih je v zvezi z imenovanjem predložila Gen energija. Rok za odgovor se bo iztekel jutri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.