Vlada odločila: Od ponedeljka obvezno samotestiranje v šoli, če ne, pouk na daljavo

Va
11.11.2021 17:33
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Fotografija je ilustrativna.

Igor Napast

Od ponedeljka, 15. novembra, se bo obvezno samotestiranje izvajalo v šoli, to velja za vse šolajoče se, od osnovne in srednje šole do fakultet, je po seji vlade povedal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec.

Vlada tako ni sledila predlogu ravnateljev, da se učenci od 1. do 5. razreda osnovne šole testirajo doma.

Če želimo imeti odprte šole, možnosti le dve 

Možnosti sta le dve, če želimo šole ohraniti odprte, je povedal državni sekretar. To pa pomeni, da če se pravilo obvezno samotestiranje v šoli pod nadzorom strokovnih delavcev za vse učence trikrat na teden in obvezne maske ne bi upoštevalo, bo šola morala organizirati pouk na daljavo.

Damir Orehovec

Daniel Novaković/sta

To je težka odločitev, je poudaril. Ministrstvo za izobraževanje si želi, da izobraževanje ostane v šolah, to pa pomeni, da je treba zagotoviti varno šolsko okolje. 

Samotestiranje doma je predvideno samo izjemoma, za otroke s posebnimi potrebami, če drugače ni izvedljivo. Orehovec je še opozoril, da morajo pogoj PCT izpolnjevati vsi zaposleni v vzgoji in izobraževanju. Vse, zaposlene v vzgoji in izobraževanju, starše, otroke, mladostnike in študente, je prosil, da se odlok spoštuje in dosledno izvaja.

Logarjeva: Želimo doseči, da se otroci ne okužijo in da okužbe ne nosijo naprej

Vodja posvetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je povedala, da so se zaradi izredno težke epidemiološke situacije in po izkušnjah iz drugih držav odločili, da opustijo - neučinkovito - samotestiranje doma. Želijo doseči, da se otroci ne okužijo in da okužbe ne nosijo naprej, je pojasnila. 

Od začetka epidemije smo se tudi naučili, je dodala, da je oseba najbolj kužna, dan preden se ji pojavijo simptomi in niti še ne ve, da je okužena, a okužbo prenaša. Manjši otroci pa ob tem pogosteje zbolevajo z blažjimi simptomi in morda odidejo v šolo, čeprav so v resnici že okuženi.

Ukrepi so namenjeni temu, da ohranjamo šole odprte, da ostane odprto gospodarstvo, da so dostopne vse druge dejavnosti in da poskuša vzdržati zdravstveni sistem, ki je ta čas po zapolnjenosti na kritičnem robu, je poudarila.     

Ministrstvo za izobraževanje upa, da ne bo bojkota

In če se zgodi bojkot? Državni sekretar Damir Orehovec upa, da se ne bo zgodil. Vse vabi v šolo. Starše pa je obenem pozval, da otrok, če se ne bodo testirali, ne pošiljajo v šolo. V tem primeru bo v skladu s tehničnimi možnostmi organizirano šolanje na daljavo. 

Samotestiranje in maske so minimum, da ohranimo varno šolsko okolje, poudarja državni sekretar, to ni problem za otroke v Avstriji, Nemčiji, je omenil. Napovedal je tudi, da bodo šole dobile določeno število mask za tiste otroke, ki jih ne bi imeli, tam skratka, kjer bi obvezne maske bile problem. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta