Vogrin navedel primerjavo z umrljivostjo v Nemčiji, v UKC Maribor na intenzivni negi tudi 37-letni pacient

M.R.
02.11.2020 11:41

V UKC Maribor je veliko članov zdravstvenega osebja na bolniški oziroma v karanteni. Tisti, ki delajo, so v veliki meri izčrpani, opozarja strokovni direktor Matjaž Vogrin. Povedal je tudi, da imajo na intenzivni negi 37 let starega pacienta, ki nima pridruženih bolezni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matjaž Vogrin
Andrej Petelinšek

V UKC Maribor se v zadnjih dneh število bolnikov s covid-19 povečuje, je poudaril strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin. V zadnjih dveh dneh se je povečalo za približno 20 odstotkov. Danes je tam hospitaliziranih 120 bolnikov, 26 jih je deležnih intenzivne terapije. 

Pojasnil je, da so, ker se pričakuje, da bo še več bolnikov s covid-19, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo, prešli v 4. fazo pandemskega načrta. Tako so zagotovili dodatnih 16 postelj za bolnike, ki bodo v prihodnjih dneh potrebovali intenzivno terapijo. Dodatne bolnike s covid-19 pa bodo od danes nameščali tudi na Slivniškem Pohorju, kjer bo na voljo dodatnih 50 postelj. "Tako da bomo imeli skupno na voljo približno 150 postelj za akutne bolnike in približno 40 postelj za intenzivne paciente," je še povedal. 

Pohvalil je vse, ki delajo s pacienti, pri tem pa je navedel primerjavo z umrljivostjo na intenzivni negi v Nemčiji, kjer je umrljivost približno 50-odstotna, "v naših pa približno 30-odstotna". Opozoril je, da je prisotna vse večja utrujenost in izčrpanost med zdravstvenimi delavci. "To bo naš velik problem tudi v prihodnjih dneh in tednih," je še opozoril Vogrin. 

Povedal je, da so na intenzivni terapiji hospitalizirani tudi mlajši pacienti. "Najmlajši pacient v tem trenutku je star 37 let. Bolezen poteka brez drugih pridruženih bolezni. Še enkrat opozarjam vse, covid obolenje je resno obolenje in lahko povzroči smrt, če ni ustrezno zdravljeno in če ni na voljo zadostne opreme," je opozoril. 

V UKC Maribor je po njegovih besedah zaradi okužbe ali karantenskih odločb danes odsotnih 133 zaposlenih. "To je seveda velikanski primanjkljaj, še približno toliko pa jih je na bolniškem staležu," je še dodal in povzel: "Skratka manjka 300 ljudi, kar je za našo ustanovo zelo, zelo veliko!" Izpostavil je, da so se odzvali prostovoljci, večinoma študenti medicine, prišlo pa je tudi okoli 10 koncesionarjev. 

Vogrin je pojasnil, da je mariborski klinični center od ljubljanskega dobil na posodo 10 ventilatorjev, toliko pa so jih zagotovile tudi še blagovne rezerve, zato za zdaj nimajo težav s pomanjkanjem opreme. 

Kacin: Zelo bolnih bo v prihodnjih dneh še več

Govorec vlade Jelko Kacin pa se je na novinarski konferenci uvodoma zahvalil vsem, ki se niso odločili za množičen obisk pokopališč. "Verjamem, da smo s tem storili pomemben korak naprej v zamejevanju virusa, kar pa nikakor ne pomeni, da lahko od zdaj naprej pozabimo na vse samozaščitne ukrepe," je dejal.  

Številke zadnjih dni kažejo, da so bili ukrepi, ki jih je vlada sprejela, sprejeti še pravočasno, trdi Kacin in dodaja, da je virus nepredvidljiv. "Zato pazljivost in preventivno ravnanje ne smeta biti spregledana, še manj pa odrinjena na stran," je opozoril. 

Znižanje deleža pozitivnih testov v zadnjih dneh še ne pomeni, da je epidemije konec, poudarja Kacin. Povedal je, da so bolnišnice še vedno pod pritiskom prihodov novih bolnikov, hkrati pa vsakodnevno umira veliko pacientov. "Pričakovati je, da se bo število bolnih in zelo bolnih, ki potrebujejo zdravniško oskrbo, v naslednjih dneh še povečalo," navaja Kacin. Pri tem tudi poziva k spoštovanju samozaščitnih ukrepov. 

Podatki iz sosednji držav kažejo na to, da so razmere iz dneva v dan slabše. Vse je pozval, naj se odpovejo potovanjem v tujino.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta