Za ilegalne migrante ni karantene, četudi so iz držav z rdečega seznama

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
06.08.2020 05:00

Policijski sindikat opozarja na porast števila tujcev z območja Balkana, kjer je obolelih vse več, v centru pa naj bi se mešali z ostalimi tujci brez obvezne karantene. Vrh policije odgovarja, da gre za prostor, kjer je gibanje omejeno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Centru za tujce Postojna doslej okuženega z virusom še niso imeli.
Borut Živulovič/BOBO

Zaposleni v Centru za tujce Postojna že dalj časa opozarjajo vodstvo policije na nevzdržne razmere, s katerimi se srečujejo pri izvajanju policijskih nalog, zaradi nevarnosti potencialne okužbe s koronavirusom. Zato je Policijski sindikat Slovenije pozval k ukrepom NIJZ, zdravstveni inšpektorat in inšpektorat za delo. Po navedbah sindikata se v zadnjem času zaradi vse večjega števila obolelih za covidom-19 na območju Zahodnega Balkana, od koder prihaja velika večina tujcev, ki so nastanjeni v Centru za tujce Postojna, razmere slabšajo. Policisti v postojnskem centru za tujce prevzemajo ilegalne migrante iz drugih policijskih uprav in jih za čas vodenja postopka po mednarodni zaščiti nastanijo v centru. A kot navajajo v sindikatu, za tujce, ki so prišli iz držav, ki so zaradi širjenja virusa na tako imenovanem rdečem seznamu in je zanje obvezna dvotedenska karantena, v centru ta ne velja. "Ne nastani se jih v primerne prostore, ki bi bili namenjeni izolaciji oziroma karanteni za čas 14 dni, ampak v prostore z že nastanjenimi tujci," navajajo v sindikatu. In dodajajo: "Takšno postopanje s tujci je ne samo diskriminatorno do drugih tujcev oziroma tudi slovenskih državljanov, ampak je predvsem nevarno iz naslova zagotavljanja varstva in zdravja policistov oziroma zaposlenih v centru za tujce, ki pri izvajanju svojih nalog vsakodnevno prihajajo v stik z ilegalnimi migranti, ki so potencialno lahko okuženi. Na ta način praktično ni mogoče zajeziti in obvladovati oziroma preprečiti širjenja virusa." V sindikatu pravijo, da je v Centru za tujce v Postojni na razpolago več bivalnih hišk, v katere bi lahko namestili tujce in s tem zmanjšali možnost medsebojnih okužb oziroma okužb policistov in ostalih zaposlenih, a se to ne dogaja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta