Zaščita meje: Policija pred časom zaostrila lov na migrante, ki jih tukaj sploh še ni

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
12.06.2020 03:30

O tem, kako zaščititi našo mejo - v ospredju so seveda ilegalni migranti -, se ogenj razpihuje že nekaj časa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Tudi v času koronavirusa, ko je pretok ljudi preko mej zastal, smo pri nas prežali nanje. Spomnimo, da se je obrambni minister Matej Tonin, ko je bil le še kandidat za to ministrsko mesto, poigraval z idejo, kako paravojaške vardiste priključiti uniformiranim ščitom meje. No, taisti vardisti zdaj oblegajo policijske postaje, notranji minister Aleš Hojs pa potrebuje kar nekaj dni, da ugotovi, da je to dejanje vredno obsodbe.
Incident, ki sta ga po vseh do sedaj zbranih informacijah na slovensko-italijanski meji zakuhala slovenska vojaka, pomeni kršitev vseh možnih pravil, ki obstajajo. Res je, da lahko na meji nadzor opravljajo tudi vojaki brez policijske družbe, a ta patrulja se imenuje "opazovalnica". To pomeni, da lahko pripadnika vojske dogajanje le opazujeta, nimata pa prav nobenih pristojnosti za ukrepanje in morata o vsem obvestiti policiste. Ti bi morali biti v času vojaškega patruljiranja v njihovi bližini. Če bi vojak zaznal kakšno kaznivo dejanje, ima možnosti zgolj tako imenovane državljanske aretacije. Z orožjem zagroziti pa sme le, če bi bil napaden in bi bilo ogroženo njegovo življenje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta