Zdaj je gotovo: Mariborsko letališče do nadaljnjega zaprto

Urban Červek Urban Červek
17.07.2019 13:09

Na letališču Edvarda Rusjana Maribor jutri pričakujejo nadzornike javne Agencije za civilno letalstvo, ki morajo novemu upravniku, državnemu podjetju DRI, izdati obratovalno dovoljenje. Do takrat bo letališče zaprto

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Potniški terminal bo do nadaljnjega sameval. 
Andrej Petelinšek

"Ne moremo napovedati, kdaj bomo lahko izdali obratovalno dovoljenje, to je odvisno od dejstev, ki jih bodo pri nadzoru na terenu ugotovili naši inšpektorji. Če bo vse v redu, bo zadeva zaključena hitro, če ne, bo potrebno počakati na odpravo morebitnih pomanjkljivosti," je za Večer povedala Polona Vagaja Hribar iz Javne agencije za civilno letalstvo Republike Slovenije. Ker se že z današnjim dnem izteka pogodba z dosedanjim najemnikom, družbo SHS Aviation v lasti kitajskega kapitala, bo letališče v vsakem primeru začasno zaprto, potrjuje Polona Vagaja Hribar.

Zakaj se na teren odpravljajo šele po izteku pogodbe? "Do danes je z letališčem upravljal prejšnji najemnik, s katerim nimamo opravka. Mi se bomo pogovarjali z novim upravnikom,“ je odgovorila sogovornica. In zavrnila očitke o počasnosti, saj da so vlogo dobili zelo pozno, v začetku tega meseca, kar pomeni, da so morali delati pod velikim časovnim pritiskom, da so pripravili vso dokumentacijo. Na terenskem ogledu bodo preverili predvsem postopke dela, ne pa tudi same infrastrukture, saj ta ostaja enaka.

Tudi na DRI nestrpno pričakujejo obisk inšpektorjev agencije in upajo, da bodo postopki hitro končani, do takrat bo letališče začasno zaprto, je potrdila Tina Bučić iz DRI. Zagotavljajo, da so s postopki za pridobitev obratovalnega dovoljenja kar se da pohiteli, poleg tega pa začasno zaprtje letališča ne pomeni grožnje za vračilo evropskega denarja, zaradi česar je državni DRI sploh (začasno) prevzel upravljanja letališča.

Pri DRI ne skrivajo, da z mariborskim letališčem nimajo dolgoročnejših načrtov in da so se v najem podali le zato, da država ne bi rabila vračati evropskega denarja, ki ga je dobila za obnovo potniškega terminala. Po ocenah bi morala država vrniti do 10,5 milijona evrov, če letališče ne bo delovalo vsaj do novembra 2021.

Tone Bračko, vodja prometa na letališču, si ne upa napovedati, kako dolgo bo trajal postopek pridobivanja obratovalnega dovoljenja. "V najboljšem scenariju bo trajalo 24 ur, v najslabšem pa tri mesece," pravi Bračko. Danes so šli zadnjič na delo za dosedanjega najemnika, SHS Aviation, jutri bodo prišli v službo pri državnem DRI. Kaj več informacij zaposleni nimajo, zato jim ne preostane drugega kot čakanje. "Pred dnevi smo dobili noto agencije, da je letališče zaprto predvidoma do petka zjutraj z možnostjo podaljšanja" je povedal Bračko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta