Zorčič: Pogovori že potekajo. Hršak: Zagotovo je za državljane boljša nova koalicija. Nemec: Dobili smo drugega Janšo.

STA, DR
28.01.2020 13:53

Poslanec DeSUS Ivan Hršak po odstopu premierja Marjana Šarca ocenjuje, da je velika možnost oblikovanja nove koalicije. Po besedah vodje poslancev SMC Igorja Zorčiča pa že potekajo nekateri pogovori o poskusu oblikovanja nove koalicije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Soočenje predsednikov strank pred zadnjimi državnozborskimi volitvami. 
Robert Balen

Poslanec DeSUS Ivan Hršak po odstopu premierja Marjana Šarca ocenjuje, da je velika možnost oblikovanja nove koalicije. "Zagotovo je za državljane boljše, da se tvori neka koalicija, oddela mandat in da se v tem času sprejme zakone," je pojasnil ob robu seje v DZ. Spomnil je še, "da koalicije brez DeSUS ni".
Spomnil je tudi, da je bilo v zadnjem letu že več volitev in da volitve stanejo. "Denarja stranke nimajo in mislim, da bodo naredile vse, da bi neka trdna koalicija, ki ne bo imela minimalnega števila glasov, lahko delala ta mandat," je ocenil.
Verjame, da pogovori o novi vladi že potekajo, a pravi, da vanje ni vključen. "To novo koalicijo si bodo verjetno želele tiste stranke, ki se sedaj ne vidijo, da bi se vrnile v parlament," je povedal. Ob tem je dodal, da v DeSUS te bojazni nimajo. "DeSUS je vedno ključen, brez DeSUS ni nič. Dejansko se je pokazalo, da koalicije brez DeSUS ni," je navedel. Kot je dejal, so vedno tudi konstruktiven koalicijski partner.
{twitter}https://twitter.com/MatjaNemec/status/1222049683150983168{/twitter}

Robert Balen

Zorčič potrdil, da pogovori o poskusu sodelovanja v novi koaliciji že potekajo

Po besedah vodje poslancev SMC Igorja Zorčiča po odstopu premierja Marjana Šarca že potekajo nekateri pogovori o poskusu oblikovanja nove koalicije, a ne na ravni delegacij strank, pač pa bolj mimogrede. Če bodo ugotovili, da je sodelovanje možno, se bodo pogovarjali, katere projekte lahko izvedejo, je dejal in zatrdil, da so poslanci SMC enotni.

Igor Zorčič
Robert Balen

"Vsi smo krvavi pod kožo"

"Bertoncelj je odstopil in ko odstopi minister za finance, ki je najožji sodelavec pri vsakem predsedniku vlade, seveda alarmi zazvonijo. Škoda, da delamo iz tega ne vem kakšne zgodbe, da se ni dalo delati, ker 15. januarja se je še dalo," je povedal vodja poslancev SD Matjaž Han.
Kritičen je tudi do načina, na katerega je premier odstopil. "Če ne moreš delati, je najmanj, da pokličeš v petek pet predsednikov strank in rečeš: Fantje moji in dekleta, jaz ne morem več. In odstopiš," je do premierjevega načina odstopa kritičen Han. Dodal je, da je zato še 15. januarja mislil, da so 'najboljši prijatelji'.
V pogovorih o morebitni novi vladi v stranki zaenkrat ne sodelujejo, niti jih k pogovorom ni nihče povabil. "Do predčasnih volitev lahko pride samo, če Janez Janša reče, da se ne gre. Je pa dejstvo, da je Marjan Šarec omogočil Janezu Janši, da lahko vlada in da lahko tudi naslednje volitve zmaga kot relativni zmagovalec," ob tem dodaja Han.
Stranke, ki razmišljajo o sodelovanju v morebitni novi koaliciji, razume. "Jaz razumem stranke, ki imajo v tem trenutku malo slabše rezultate volilnih anket. Vsi smo krvavi pod kožo in razumem, da se lahko nekateri pogovarjajo - tudi državotvorno - da lahko naprej še dve leti ostajajo v vladi," je povedal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta