Celjani pred prvo tekmo v sezoni: Flora igra napadalen nogomet, kar nam ustreza

Miha Dajčman Miha Dajčman
09.07.2024 06:00

Prvo uradno tekmo slovenskih klubov v tej sezoni bodo jutri v Talinu odigrali Celjani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Damir Krznar bo jutri v Estoniji prvič na evropski tekmi vodil Celjane, ki so prejšnjo sezono v Evropi zaključili v play-offu konferenčne lige. 
Andrej Petelinšek

Slovenski prvaki bodo drugič igrali kvalifikacije za ligo prvakov. Pred štirimi leti so v prvi rundi kvalifikacij za elitno tekmovanje, ko so ekipe igrale le en obračun, premagali Dundalk, nato izgubili v drugem krogu proti Moldeju, evropsko pot pa zaključili v tretjem krogu kvalifikacij za evropsko ligo proti Araratu. Zdaj bi si z zmago nad estonskim prvakom Floro zagotovili vsaj osem tekem v Evropi in se zelo približali igranju v skupinskem delu katerega od evropskih klubskih tekmovanj. Odkar obstaja konferenčna liga, sta jeseni igrala tako Mura kot Olimpija, le Mariborčanom ni uspel preboj vsaj v tretji rang tekmovanj pod okriljem Evropske nogometne zveze.

Čeprav se zdi, da je bil žreb Celjanom naklonjen, trener ekipe iz knežjega mesta Damir Krznar opozarja, da bo Flora zahteven nasprotnik.  "Flora je estonski prvak, ki ima v svojem moštvu štiri reprezentante. To pomeni, da gre za moštvo, ki si zasluži spoštovanje in je navajeno zmagovati. Igrajo napadalen nogomet, kar nam odgovarja," pravi Hrvat, ki je na klopi Celjanov lani jeseni nasledil Alberta Riero. Špancu je uspelo z rumeno-modrimi prejšnje poletje premagati portugalsko Vitorio Guimaraes in beloruski Neman Grodno, šele v play-offu jih je izločil izraelski Maccabi Tel Aviv.

Krznar ocenjuje, da sta moštvi na podobni kakovostni ravni. "Flora ima višji koeficient od nas, zato vloge favorita ne želimo sprejeti," je previden Krznar, ki vseeno napoveduje preboj Celja v drugo rundo kvalifikacij za ligo prvakov, kjer boljšega iz dvoboja slovenskega in estonskega prvaka čaka zmagovalec dvoboja Slovan Bratislava (Slovaška) - Struga (Severna Makedonija).

"Flora je resna ekipa, ki jo moramo spoštovati, a menim, da smo tudi mi dovolj kvalitetni, zato hočemo in moramo napredovati," pa pred prvo uradno tekmo v sezoni pravi vezist Celja Luka Bobičanec, ki je bil kot slovenski prvak z Muro že uspešen v evropskih kvalifikacijah. Prav tako kot Medžimurec je bil član črno-belih, ko so se prebili v konferenčno ligo, tudi Žan Karničnik, ki je še pred dobrim tednom uspešno zastopal Slovenijo na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Radeljčan se je že v nedeljo, po vsega štirih dneh premora, pridružil Celjanom na treningih. "Na Euru je pokazal, iz kakšnega testa je, zato se bodo zanj zagotovo zanimali številni klubi. Tako on kot tudi vsi mi moramo biti ponosni na njegove dosežke," je status 29-letnika in njegove igre komentiral Krznar. Hrvat pravi, da Karničnik ne potrebuje dodatnih priprav, sej je dobro pripravljen in v tekmovalnem pogonu, že jutri pa bo na voljo, da zaigra za klub.

Na Areni Z'dežele so pred sezono napovedovali številne zvezdniške prihode, ki se naposled niso zgodili, so pa ekipo okrepili nekdanji član Maribora Ivan Brnić (posojen iz Olympiacosa), Matija Kavčič (prišel iz Brava), Slavko Bralić (prišel iz Osijeka), Lovro Štubljar (prišel iz Empolija, nazadnje pa branil za Domžale), Jahnoah Markelo (prišel iz Kustošije) in Armandas Kucys (prišel iz Žalgirisa). Posoja je potekla Luki Menalu, Sunday Adetunji je odšel v Ballkani, od poletja pa člana Celja nista več Metod Jurhar in Arem Bilyi. "Dobili smo to, kar smo pričakovali. Če se bo med prestopnim rokom pokazala priložnost še za kakšno okrepitev, bomo to vsekakor poskušali izkoristiti, a se nam v tem trenutku nikamor ne mudi," o kadrovanju razmišlja snovalec taktike Celjanov. 

Trenerja veseli, da v moštvu nima težav zaradi poškodb. "To, da so vsi zdravi, je najpomembnejše. Mislim, da smo dovolj dobro uigrani za prvo tekmo. Morda je edina težava ta, da je prva preizkušnja že kar evropska, saj pred tem nismo imeli prvenstvenih tekem. V tem smislu bi se lahko pri igralcih pojavila določena nihanja, a jih moramo pripraviti, da tega ne bo. Na tekmo moramo biti maksimalno pripravljeni," pravi Krznar, ki na gostovanju v Estoniji ne bo imel na voljo vratarja Matka Obradovića, Matica Vrbanca, Jahnoaha Markela in Karla Špeljaka. Ti nogometaši bodo morali svojo priložnost iskati na naslednjih tekmah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta