Četudi ne bi vodila na EP, je liga narodov za Kekove izbrance pomembna

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
14.11.2020 06:00

Slovenska nogometna reprezentanca bo jutri ob 20.45 proti Kosovu potrjevala prvo mesto v svoji skupini lige narodov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jasmin Kurtić bo jutri zaigral z novim partnerjem v zvezni vrsti.
Robert Balen

Na prvo mesto so že splezali, a zdaj ga je treba potrditi. Člani slovenske nogometne reprezentance bodo jutri ob 20.45 v Stožicah na predzadnji tekmi v skupini C3 lige narodov gostili Kosovo. Oktobra so najmlajšo članico evropske nogometne družine premagali, a slavje v Prištini še ni garancija za nove tri točke. "Težka tekma bo, saj ima Kosovo dobre in kvalitetne igralce. Dobro moramo biti pripravljeni in odigrati s pravim odnosom, željo, da nekaj odnesemo s te tekme," se zaveda vezist Slovenije Jasmin Kurtić.

Kosovo je brez možnosti za skok na vrh skupine, saj je v prvih štirih krogih osvojilo le dve točki, a zgolj na trenuten pogled na lestvico se varovanci Matjaža Keka ne morejo zanašati. Reprezentanca, ki je z uradnimi nastopi pod samostojno zastavo začela v kvalifikacijah za prejšnje svetovno prvenstvo, bo okrepljena. Vedat Muriqi, z devetimi goli najboljši strelec izbrane vrste, bo z rojaki pripotoval v Ljubljano. Kek je že opozoril, da je z napadalcem rimskega Lazia Kosovo povsem druga ekipa. "Želimo si zmage. V gosteh smo Kosovo že premagali, a vemo, da se mu je pridružilo dosti igralcev, ki so manjkali oktobra. Zagotovo to ne bo ista tekma. Čaka nas težka naloga, a želimo si ostati na prvem mestu," poudarja bočni branilec Petar Stojanović. Ker se je novi koronavirus razširil v njegovem klubu, zagrebškem Dinamu, je moral v karanteno, izpustil je tudi sredino pripravljalno tekmo proti Azerbajdžanu. "Počutim se dobro, že kar nekaj časa sem brez simptomov. Trening sem normalno opravil, pripravljen sem," je nekdanji član Maribora potrdil, da so zdravstvene težave premagane.

Vsi za Iličićem

​Ne le Kosovo, tudi Slovenija bo na drugem obračunu teh dveh reprezentanc okrepljena. Po letu dni premora se je v izbrano vrsto vrnil Josip Iličić. "Srečni smo, da se je Jojo vrnil. Ne kot nogometaš, ampak da se je vrnil Jojo, ki ga vsi poznamo in imamo radi. Vsak reprezentant je vedno dobrodošel. Pogrešali smo ga, zelo smo veseli, da je z nami. Pustili mu bomo, da pokaže svoje kvalitete na igrišču, bomo pa stali za njim v vsaki situaciji – tako na igrišču kot izven njega. Držati moramo skupaj. Če bo ekipa prava, bodo tudi posamezniki prišli ven," je dobrega prijatelja, s katerim sta skupaj igrala v Palermu in Atalanti, pozdravil Kurtić.

Ne bo nepomembno, s kakšnim izkupičkom bo nastope v ligi narodov zaključila Slovenija, ki jo v sredo čaka še gostovanje pri Grčiji, edini nasprotnici, ki jo še lahko prehiti na prvem mestu. Dve najboljši zmagovalki svojih skupin v ligi narodov, ki si ne bosta zagotovili uvrstitve na svetovno prvenstvo v rednih kvalifikacijah, bosta dobili priložnost v dodatnih. Za potrditev teorije bo sicer treba počakati do konca prihodnjega leta, a ob predpostavki, da bodo nosilke skupin v rednih kvalifikacijah zasedle najvišja mesta, je ob Škotski, trenutno vodilni ekipi skupine B2 v ligi narodov, v najboljšem položaju za dodatno vozovnico prav Slovenija. Ne le v svoji skupini, v celotni diviziji C je naša reprezentanca z desetimi točkami (trenutno) najuspešnejša. "Nočem reči, da se s tem obremenjujemo, nam pa veliko pomeni. Videli smo, kako so se Makedonci prek lige narodov uvrstili na evropsko prvenstvo. Tudi mi želimo po tej poti," je zatrdil Stojanović.

​Kdo v zvezni vrsti?

"Ne vem, če se drugi tega zavedajo, a mi, igralci, se moramo: v vsakem tekmovanju je vsaka tekma za reprezentanco pomembna. Ne glede na to, če te kam pelje ali ne, vsaka tekma ti nekaj da. Tudi prijateljske tekme je treba odigrati s pravim odnosom, željo in motivacijo. Več, kot je zmag in dobrih iger, večje možnosti so, da greš na veliko tekmovanje," pa o bližnjici do turnirja, ki ga bo gostil Katar, razmišlja Kurtić, ki bo jutri v zvezni vrsti zaigral z novim partnerjem. Ker Jaka Bijol zaradi rumenih kartonov ne bo smel nastopiti, je Kek v sredo na tem položaju preizkušal Amedeja Vetriha in Adama Gnezdo Čerina. Koga bo poslal v ogenj s Kurtićem, selektor, ki lahko iz napadalnega dela zvezne vrste preseli tudi Sandija Lovriča ali Nina Koutra, razumljivo, še ni razkril.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta