Črn dan za Afriko: ene potopil rojak, druge brezposelni

Zoran Mijatović
24.11.2022 22:00

Kamerun je z 0:1 izgubil proti Švici, Gana z 2:3 proti Portugalski, v dvoboju Urugvaja in Južne Koreje ni bilo golov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Messi, pa čeprav le narisani, je bil priča novemu mejniku večnega rivala.
Abir Sultan

Že 20 let so bili brez zmage, v tem času so Kamerunci izgubili kar sedem zaporednih tekem na svetovnih prvenstvih. In tudi v osmo ni šlo. V dvoboju proti Švicarjem jih je potopil - rojak. Kamerunec. Ne z avtogolom. Z golom za Švico. V 48. minuti ga je zabil Breel Embolo. Mož, ki se je rodil v Kamerunu in s starši na poti s trebuhom za kruhom pri šestih letih pristal v Švici. Leta 2014 je dobil švicarski potni list, a ni pozabil na korenine. Že štiri leta kasneje je ustanovil fundacijo, ki pomaga beguncem v Švici. No, do domovine tokrat vseeno ni imel usmiljenja, a je pokazal vsaj sočutje. Gola se ni veselil, medtem ko so soigralci skakali po njem.

"Pred tekmo sem mu rekel 'Breel, prijatelji ste lahko do tekme in po njej, na tekmi pa ste nasprotniki!' Nogomet piše takšne čudne zgodbe, a Embolo je uspešno zaključil misijo," je bil na varovanca ponosen selektor Murat Yakin. In tudi njegov kolega na kamerunski klopi Rigobert Song je priznal, da rojaku, ki to uradno več ni, ničesar ne zameri: "Raje bi ga imeli v naši ekipi, a sem tudi tako zelo ponosen nanj. Vsi smo ponosni na našo državo in tudi zato ni proslavljal." A kako ponosni šele morajo biti zdaj Švicarji, ko so že šestič zapored mundial začeli brez poraza - trikrat z remijem, zdaj še tretjič z zmago. "To je najboljša Švica doslej," trdi Yakin. Xherdan Shaqiri ga dopolni: "Premagamo lahko vsakogar." Kljub uspešnim uvodom pa se Švicarji še nikdar niso prebili dlje od četrtfinala.

Nasprotno velja za Urugvajce. Ne le, da so leta 2010 zlezli do polfinala, so tudi dvakratni svetovni prvaki, resda s prvenstev 1930 in 1950. Da so njihovi zlati časi res daleč, je potrdila uvodna tekma tega prvenstva. Dvakrat so sicer zadeli vratnico - ob koncu prvega polčasa Diego Godin, ob koncu drugega Federico Valverde - a mreža Južnih Korejcev se ni zatresla. Še manj možnosti za to je imela urugvajska, saj od šestih strelov Korejcev niti eden ni bil usmerjen v okvir vrat. A če so Azijci lahko (bolj) veseli točke, je zanje velik udarec poškodba Napolijevega obrambnega igralca Kima Mina Jaeja.

Veliko olajšanje pa je uvodna tekma na prvenstvu prinesla Portugalcem in še posebno Cristianu Ronaldu. Potem ko eden od najboljših, če ne celo najboljši nogometaš v zgodovini že celo sezono greje klop pri Manchester Unitedu, pred dnevi pa je zaradi predolgega jezika ob intervjuju ostal brez zaposlitve, je 37-letnik po veliki prevladi Portugalske nad Gano (odstotek posesti žoge je v prvih 45 minutah znašal 70:30) v 65. minuti izsilil in realiziral enajstmetrovko. S tem je postal edini nogometaš, ki je zadel na kar petih evropskih in petih svetovnih prvenstvih. Sodeč po Fifini lestvici (61. mesto) najslabša udeleženka mundiala se je v 73. minuti vrnila v igro z golom Andreja Ayewa, a sta Afričane po hitrem postopku v 78. in 80. minuti matirala Joao Felix in Rafael Leao, slednji celo s prvim dotikom žoge tri minute po vstopu v igro. Za končni rezultat 3:2 je v 89. minuti poskrbel Osman Bukari. Kaj kmalu bi se lahko končalo s še enim, senzacionalnim preobratom Gancev, sploh ker je portugalski selektor tik pred iztekom rednega dela tekme (čemur je sledil še devetminutni sodnikov podaljšek) iz igre potegnil tri najboljše nogometaše, strelca zadetkov Ronalda in Felixa ter asistenta pri dveh golih Bernarda Silvo, a je Afričanom v dramatični končnici zmanjkalo časa in spretnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta