EP v vaterpolu: Slovaki ostajajo pretrd oreh za Slovence

UG
05.01.2024 20:00

Slovenska reprezentanca startala s porazom, že uvodna dneva na Hrvaškem pa sta ponudila zanimive boje velesil

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jaša Kadivec je bil s tremi goli naš prvi strelec. foto: Igor Napast
Igor Napast

Nič ni bilo s presenečenjem, prekinitvijo negativnega niza proti slovaški vaterpolski reprezentanci, ki je pretrd oreh za slovensko vse od prve uvrstitve na evropsko prvenstvo leta 1999. Tudi četrti medsebojni obračun se je končal s slavjem države, za katero nas po svetu večkrat zamenjajo. Uvodna tekma skupine D v Dubrovniku se je končala z 11:7 (5:2, 0:1, 2:2, 4:2).

Nerešljiva uganka je bil Marek Tkač (4 gole), še trije igralci pa so dodali več kot en zadetek. Ekipa selektorja Mirka Vičevića ni znala unovčiti zelo hitrega plavanja mladega Mariborčana Jurija Seljaka, ki je redno osvajal prvo žogo, pa tudi sicer je bilo precej zapravljenih priložnosti tudi iz zelo ugodnih položajev, kar je nagnilo tehtnico v drugo stran. Po treh minutah tretje četrtine je bil rezultat izenačen (5:5), a lov zaostanka že po uvodnih osmih minutah (2:5) je najbrž pobral preveč energije, kar se je odrazilo v končnici. Najnatančnejši pri Slovencih je bil s tremi goli kapetan Jaša Kadivec, po enega so prispevali Benjamin Popović, Jaša Lah, Jan Justin in Aljaž Troppan. Njihovi naslednji tekmeci bodo v nedeljo ob 17.45 Romuni. Zadnja medsebojna tekma se je lani v kvalifikacijah končala z 10:10, toda Romuni so še vedno izraziti favoriti. Imajo bistveno bolj bogato tradicijo, dvakrat (1993, 2006) so na prvenstvu stare celine celo igrali za kolajno.

Še bistveno več pa na vaterpolskem zemljevidu predstavlja Srbija, ki je v današnjem prvem krogu skupine C dotolkla Izrael (22:1). Serijski prvaki prejšnjega desetletja so dokazali, da sodijo v prvo jakostno skupino in ne v drugo divizijo, kamor so izpadli po devetem mestu na zadnjem EP. V novem sistemu jim to prinaša dodatno tekmo za četrtfinale. Osmino finala bosta igrali najboljši ekipi v skupinah C in D ter najslabši v A in B. Je pa ta format prinesel boje velesil že v skupinskem delu. Črnogorci so Francoze v dubrovniški skupini A premagali šele po deseti seriji kazenskih strelov, branilci lovorike in gostitelji Hrvati pa prav tako po strelih s petih metrov (5:3) predlani bronaste Špance. V zagrebški skupini B pa smo videli kar ponovitev lanskega finala svetovnega prvenstva, z 10:8 so bili tokrat Grki boljši od Madžarov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta