(FOTO) Domače težave Maribora: Brezidejni prvaki in olajšanje za Koper

Miha Dajčman Miha Dajčman
31.07.2022 22:32

V dvoboju aktualnih državnih in pokalnih prvakov na Bonifiki z 2:1 uspešnejši gostitelji. Pred derbijem zaostanek Maribora za Olimpijo že šest točk.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Kotnik je bil eden najbolj aktivnih nogometašev na Bonifiki.
Tomaž Primožič/FPA

Po izpadu iz kvalifikacij za ligo prvakov v Kišinjevu, kjer so bili zaradi zapleta ob bombnem preplahu na letališču moldavske prestolnice dlje od načrtov, je aktualne državne prvake v tretjem krogu prve lige čakalo drugo najoddaljenejše gostovanje v prvenstvu. Koper, ki je v preteklem prvenstvu z vijoličastimi vse do zadnjega kroga bil boj za prvo mesto na lestvici, je sezono začel z enakim izkupičkom kot Maribor, z zmago in porazom, v Evropi pa je minuli teden izpadel proti Vaduzu iz Liechtensteina. Igralce Kopra je po ekspresno zaključeni evropski zgodbi na enournem sestanku v garderobi s povzdignjenim glasom nagovoril predsednik kluba Ante Guberac, namen prvega moža kanarčkov je bil ob javno izraženi kritiki bržkone tudi motivirati ekipo pred pomembnim prvenstvenim obračunom.

Tine Čuk, Andraž Žinić in Vladan Vidaković so za Maribor debitirali s porazom.
Tomaž Primožič/fpa

Mecen kluba z Bonifike, znan po svoji impulzivnosti, je imel pred obračunom z Mariborom težave s potopnim valjem pred stadionom, a je bil lahko po prvi tretjini tekme zadovoljen z rezultatom in pristopom, ki so ga pokazali Koprčani. Za 1:0 je v 31. minuti zadel Andrej Kotnik, ki je bil tudi najbolj aktiven nogometaš na igrišču. Nekdanji član Maribora, ki ga po odličnem startu v novo sezono že povezujejo s prestopom v tujino, je na peti tekmi v sezoni dosegel četrti gol. Prav toliko golov je na sedmih tekmah v vijoličastem v tej sezoni dosegel Roko Baturina, ki je hitro izenačil na 1:1. V 34. minuti je po levi strani prodrl Gregor Sikošek, ki je podal pred gol, Hrvat pa je rutinirano zaključil akcijo.

Koper - nogomet Nk Koper in Nk Maribor - foto Tomaž Primožič/Fpa
Tomaž Primožič/fpa

Trener Maribora Radovan Karanović je po številnih težavah s poškodbami na Bonifiki od prve minute začel s kar tremi debitanti. Na mestu osrednjega vezista je začel Vladan Vidaković, srbski nogometaš se je v Ljudski vrt preselil med tednom. Prav tako desni bočni branilec Andraž Žinič, ki je bil eden od treh nekdanjih nogometašev Domžal v zadnji vrsti vijoličastih. Na desnem krilu je začel 17-letni up nogometne šole Maribora Tine Čuk, ki ga je Kranović hvalil med poletnimi pripravami v Prekmurju. Ob debiju na uradni tekmi za člansko ekipo je mladenič odigral 45 minut.

Tomaž Primožič/FPA

Tudi drugi del so gostitelji začeli bolje. V 54. minuti je po rahli prevladi Koprčanov za 2:1 zadel Bede Osuji. Spomnimo, Nigerijec je bil lani poleti na preizkušnji pri vijoličastih. Le štiri minute kasneje bi si pokalni prvaki lahko priigrali še občutnejšo prednost. Neumen prekršek je po podaji v prostor za Luko Kambiča, ko je vratar Maribora Menno Bergsen že ulovil žogo, napravil Sven Šoštarič Karić. Sodnik Bojan Mertik je po posredovanju VAR-a dosodil enajstmetrovko, a je Kaheem Parris zadel prečko.

Tomaž Primožič/FPA

Mariborčani tudi po menjavah trenerja Karanovića niso resneje ogrožali vrat Adnana Golubovića, so jim pa Koprčani prepustili posest in skušali pretiti preko protinapadov. Le dva strela proti vratom Kopra so Mariborčani zmogli na Bonifiki, po odhodu Antoineja Makoumbouja se zdi, da imajo vijoličasti težave s kreativnostjo na sredini igrišča. Po le treh krogih 16-kratni državni prvaki za vodilno Olimpijo zaostajajo že šest točk, prav večni derbi v Ljudskem vrtu pa bo naslednji dvoboj prvakov v domačem prvenstvu. Še prej bodo pod Kalvarijo v četrtek v tretjem krogu kvalifikacij za evropsko ligo gostili HJK iz Helsinkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta