(FOTO in VIDEO) Dovolj so navijali za druge, Makedonci zdaj slavijo svoje, Pandev junak pri 37-letih

Miha Dajčman Miha Dajčman
13.11.2020 19:45

V sredo so se na evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto, uvrstile zadnje štiri reprezentance: Severna Makedonija, Madžarska, Slovaška in Škotska.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Goran Pandev je pri 37-ih letih dosegel odločilni gol za uvrstitev Makedonije na prvo veliko tekmovanje.  
EPA

V finalih dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo so si zadnja štiri mesta priigrale reprezentance Severne Makedonije, Madžarske, Slovaške in Škotske. Med 11. junijem in 11. julijem 2021 bodo s še dvajsetimi drugimi udeleženkami sodelovale na evropskem prvenstvu v dvanajstih evropskih mestih.

V Tbilisiju je edini gol na tekmi med Gruzijo in Severno Makedonijo dosegel 37-letni Goran Pandev. Srbija je v Beogradu izgubila proti Škotski. Nazadnje so Srbi na Euru igrala leta 2000, takrat še kot Jugoslavija. Škoti so bili na Marakani boljši po streljanju enajstmetrovk. Madžari so z 2:1 premagali Islandce in pripravili preobrat večera, saj je povedla Islandija. Slovaki so po podaljšku v gosteh premagali Severne Irce.

Deset tisočakov nagrade

Zgodbo večera so spisali Severni Makedonci, ki so se sploh prvič uvrstili na veliko tekmovanje. Po zmagi nad Gruzijo so sledila slavja na cestah makedonskih mest.

EPA

Vlada Severne Makedonija bo nogometaše in člane strokovnega štaba reprezentance nagradila s po 10.000 evri. Nogometaše je predsednik vlade Zoran Zaev pričakal v dresu Makedonije s številko deset, ki jo nosi kapetan Pandev. Na evropskem prvenstvu bodo Makedonci igrali v skupini C z Nizozemsko, Ukrajino in Avstrijo. Veliki junak je postal dolgoletni član reprezentance Goran Pandev. Za člansko izbrano vrsto je debitiral že leta 2001 kot mladoletnik, med leti 2006 in 2009 ga je v reprezentanci vodil tudi Srečko Katanec. Pri 37-ih je dočakal še enega od vrhuncev kariere.

Za reprezentanco Makedonije je do sedaj nastopil 114-krat in dosegel 36 golov. Statistika bi lahko bila še bolj impresivna, a v letih 2014 in 2015 ni oblekel državnega dresa. Dolgoletni član Interja, Lazia, Napolija in nazadnje Genove ima tudi italijansko državljanstvo, z milanskim klubom pa je leta 2010 osvojil ligo prvakov. Za hrvaški Index je makedonski novinar Ognjen Dojčinovski zapisal: "Dovolj smo navijali za druge, dovolj smo nosili druge drese. Čas je, da postanemo Makedonci, kot smo od vedno želeli in sanjali. Zato ti hvala, Goran Pandev, iz vsega srca." Makedonski olimpijski komite je Pandeva razglasil za olimpijskega velikana. Nogometaš zagrebškega Dinama Arian Ademi je za Sportske Novosti izjavil, da je Pandev kot vino: "Starejši kot je, boljši je."

Slavje na ulicah Skopja.
EPA

V Tbilisiju je zaradi poraza Gruzije prišlo do spopadov med navijači in predstavniki zveze, službo pa je že izgubil selektor Vladimir Weiss. Po vrednosti nogometašev bo Severna Makedonija druga najcenejša reprezentanca na evropskem prvenstvu (64 milijonov evrov), manj so vredni le Finci (35 milijonov evrov).

Igrali, kot da je zafrkancija

Spodrsljaj Srbije je za srbski medij Kurir komentiral hrvaški trener Čiro Blažević, ki se je nadejal tekme med sosednjima državama na evropskem prvenstvu. "Razočarali ste, niste uspeli. Pričakoval sem boljšo Srbijo. Ni vas bilo. Kot da to ni bila ekipa, ki je razbila Norveško. Ne vem, kaj se je zgodilo, igrali ste slabše od vaših zmožnosti," je najprej dejal Blažević, nato pa nadaljeval v svojem stilu: "Srbija ima nogometaše, ki igrajo v velikih klubih, a so tekmo vzeli zlahka, kot da je zafrkancija."

Ob neuspehu se je odzval tudi predsednik Srbije Aleksandar Vučić: "Gledal sem tekmo, žal mi je, a imam nekaj vesti, ki bodo razveselile ljudi. Želimo si, da dolgoročno spremenimo stvari. Pred šestimi leti smo imeli blatna igrišča, zdaj imamo travo. Zgraditi moramo še nove stadione, da pripeljemo občinstvo, da zgradimo drugačno in resno organizacijo. Izboljšati moramo stroko. Veliko dela imamo, predvsem pa moramo veliko vlagati v infrastrukturo, ki je pomembna za prihodnost." Srbski portali in časniki niso prizanesljivi do reprezentance. "Vsi ste krivi, nihče ni nedolžen. Debakel zveze, selektorja in nogometašev" in "Vsi na Euro, le Srbija še naprej čaka, Orli v družbi Luksemburga, Litve in ostalih liliputancev" sta le dva izmed izstopajočih naslovov na spletu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta