(FOTO in VIDEO) Junaška predstava Slovencev ni bila dovolj, Portugalci napredovali po enajstmetrovkah

ŠR, STA
01.07.2024 15:22

Slovenska izbrana vrsta se na zgodovinski tekmi osmine finala evropskega prvenstva v nogometu v Frankfurtu meri s Portugalsko. V 105. minuti je Oblak ubranil enajstmetrovko Ronaldu, v 115. minuti je Šešku gol preprečil Costa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jan Oblak je ubranil enajstmetrovko Ronaldu.
Reuters

Portugalci, ki so bili od začetka obračuna bolj podjetni, so imeli v 34. minuti veliko priložnost po poskusu Cristiana Ronalda s prostega strela, a je Portugalec streljal čez gol. Prekršek nad Leaom je na približno dvajsetih metrih storil Vanja Drkušić in preprečil protinapad. Slovenski branilec je zaradi posredovanja prejel rumeni karton. Nekaj minut kasneje je zaradi igranja z roko rumeni karton prejel tudi Žan Karničnik.

V 39. minuti so bili Slovenci prvič nevarni v kazenskem prostoru Portugalcev. Akcijo je na desni strani začel Karničnik, nadaljeval Petar Stojanović, ki je podal v sredino kazenskega prostora, kjer pa je tik pred Andražem Šporarjem žogo izbil Nuno Mendes.

V 44. minuti je od daleč streljal Benjamin Šeško, njegov poskus pa je ubranil vratar Portugalske.

Tik pred odmorom je Palhinha sprožil z razdalje in le za nekaj centimetrov zgrešil gol.

Jan Oblak je v prvem polčasu dobro opravil svoje delo.
EPA

Na začetku drugega polčasa je odlično preigraval Cancelo, akcija je zaključil Silva s strelom čez gol. 

V 55. minuti je imel znova priložnost s prostega strela Ronaldo, močan udarec po sredini pa je Oblak odbil.

Reuters

Po uri igre je imel za Slovenijo veliko priložnost Benjamin Šeško, ki je pobegnil portugalski obrambi, Radečan pa je akcijo zaključil z strelom mimo gola.

EPA

Tik pred iztekom rednega dela je imel Ronaldo priložnost, da Portugalce popelje v vodstvo. V dvoboju ena na ena je bil uspešnejši Oblak in izza slovenskega gola so sledili glasni vzkliki "Obli, Oblak ti si naš junaj!"

V 89. minuti je Oblak v dvoboju ena na ena ubranil strel Ronalda in po rednem delu je ostalo 0:0.
EPA

Po rednem delu je ostalo brez golov in na Frankfurt Areni bo odigranih vsaj še dodatnih 30 minut.

V 105. minuti je Jan Oblak ubranil enajstmetrovko Ronaldu!

V 115. minuti je imel Šeško priložnost za vodstvo Slovenije. Po napaki Pepeja je sam stekel proti Costi, toda portugalski vratar je bil uspešnejši.

O zmagovalcu bodo odločale enajstmetrovke.

Strelci za Slovenijo: Iličić (obramba Coste), Balkovec (obramba Coste), Verbič (obramba Coste).

Strelci za Portugalsko: Ronaldo (gol), Fernandes (gol), Silva (gol).

Zdravljico je v Frankfurtu na zgodovinski tekmi osmine finala za Slovenijo proti Portugalski zapelo okoli več tisoč Slovenk in Slovencev. Selektor Slovenije Matjaž Kek je namesto kaznovanega Erika Janže v prvo postavo uvrstil Jureta Balkovca.

EPA
Reuters

Več tisoč slovenskih navijačev je v Frankfurtu danes poskrbelo za nov odličen obisk tekme slovenske reprezentance na tem evropskem prvenstvu. V popoldanskih urah so se sprva dobro ogreli v navijaški coni ob Majni, proti večeru pa so se skupaj odpravili na Waldstadion na jugu mesta.

Na tekmi bo vsaj 6000 Slovencev, ki so v Nemčijo pripotovali v lastni režiji ter tudi z organiziranim prevozom, tudi s posebnim vlakom za približno 280 ljudi ter letalskima prevozoma turističnih agencij Palma in Kompas, ki sta v Nemčijo pospremili 180 oziroma 150 navijačev. Slabi dve uri pred začetkom tekme je večja skupina navijačev pred Frankfurt areno pozdravila avtobus, ki je do prizorišča zgodovinske tekme pripeljal slovenske reprezentante. "Kdor ne skače, ni Sloven'c," se je slišalo pred stadionom, kjer sicer igra nemški prvoligaš Eintracht.

Večina teh se je že dopoldne zbirala v lokalih po Frankfurtu, ob 15. uri pa so šli v navijaško cono, kjer so bili pomešani skupaj s portugalskimi navijači. Ob 17. uri so se na poziv policije začeli odpravljati proti železniški postaji in proti stadionu, opremljeni z zastavami, tudi eno zelo veliko, več tisoč Slovencev pa je kot običajno vzdušje dvigalo z navijaškimi napevi.

V množici je bil tudi slovenski rokometaš Matic Suholežnik. "Prispeli smo včeraj zvečer z avtodomom, prespali, zvečer gremo na tekmo in upamo, da bomo zmagali," je povedal Suholežnik, ki je pristavil, da rad spremlja vse slovenske športnike. "Trenutno pa je nogometna evforija in tudi to spremljamo."

Kot je dodal Suholežnik, je Slovenija fenomen v športu. "V vsakem smo dobri, zato smo lahko zadovoljni, da se ves čas veselimo teh uspehov." Glede tekme s Portugalci pa je napovedal: "Težka tekma bo, ker so Portugalci res dobri, ampak verjamem, da nam lahko uspe. Mislim da bo 1:0 za naše."

Miha Dajčman

Blaž z Gorenjske je bil še večji optimist: "Smo v pričakovanju zmage, suverene, z 2:0 in napredovanje v četrtfinale v Hamburg. To bo že naša četrta tekma tu. Potovanje je bilo v redu, na vseh tekmah smo premagali druge v navijanju, tako bo tudi danes. Pričakujemo zmago na tribunah in na terenu."

Črt in Samo iz Kopra pa sta si skupaj ogledala že tekmo s Srbijo. "Da, fante sva spremljala že v skupinskem delu. Upava, da bo čim več slovenskih navijačev, čeprav je Frankfurt res daleč. A danes bo Frankfurt slovenski."

Množica Slovencev se počasi premika proti stadionu v Frankfurtu
Miha Dajčman

Eden od njiju si želi, da Slovenija ne dobi hitrega zadetka. "Potem pa z remijem v podaljške. Če pride do enajstmetrovk, pa imamo v vratih Jana Oblaka," je dejal eden od primorskega dvojca, drugi pa je napovedal zmago Slovenije in Žana Karničnika za igralca tekme.

Med številni portugalskimi privrženci pa je bil v Hamburgu rojeni in živeči Francisco, čigar starša sta Portugalca. "To bo prvič, da bom spremljal državno reprezentanco, tako da bo to zame nova izkušnja in sem zelo vzhičen. Slovenija je proti nam marca igrala zelo dobro, ampak mislim, da bo tokrat 2:1 ali 3:1 za Portugalsko. Sem kar prepričan, da bo tako. Imamo veliko dobrih igralcev, posebej Bernardo Silva rad igra za reprezentanco, obenem pa imamo še veliko mladih igralcev."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta