(FOTO) Kajtar Toni Vodišek ima srebrno olimpijsko medaljo

STA, Va
09.08.2024 15:25

Pred Koprčana, ki je priboril drugo slovensko medaljo na teh olimpijskih igrah, je v finalu formule kite prišel samo Avstrijec Valentin Bontus. Tretji je bil Singapurec Maximilian Maeder.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Toni Vodišek (srebro), Valentin Bontus (zlato) in Maximilian Maeder (bron) na odru za zmagovalce. 
Reuters

Avstrijec Valentin Bontus se je v finale prebil po polfinalni zmagi v skupini, v finalu pa je dobil tri plove zapored. Toni Vodišek je v finale prišel kot prvi po rednem delu in je prenesel dve zmagi. Tako bi mu že ena zadostovala za skupno slavje, a mu to ni uspelo. Bontusu je uspel preobrat, potem ko se je v finale uvrstil kot tretjeuvrščeni brez prenešenih zmag.

"Vsega je konec, trdo delo celotnega življenja, še posebej zadnjih štirih let, je prineslo drugo mesto na OI. To ni enostavno, veliko truda in odrekanja je bilo potrebno. Sedaj smo pokazali, da se lahko majhna Slovenija enakovredno meri z večjimi in močnejšimi državami, ki so bile danes tukaj," je za Radio Slovenija v prvi izjavi po vrnitvi na kopno povedal srebrni Vodišek.

Paris 2024 Olympics - Sailing - Men's Kite Final - Marseille Marina, Marseille, France - August 09, 2024. Toni Vodisek of Slovenia celebrates after winning silver. REUTERS/Jeremy Lee
Jeremy Lee
EPA
Veselje zmagovalca.  
Reuters
Bronasti Maximilian Maeder
Reuters

Avstrijec, tretji letos na SP, je dosegel največji uspeh v karieri. V novem olimpijskem razredu je do brona prišel 17-letni Maeder, prvi na svetovni lestvici, ki je letos ubranil naslov svetovnega prvaka. Kot četrti je tekmovanje končal Italijan Riccardo Pianosi, letošnji svetovni in evropski podprvak.

Vodišek je imel priložnost, da osvoji zlato že v četrtek, a je v edini finalni regati ta dan zmagal Bontus. Sledila je prekinitev tekmovanja in prestavitev na današnji dan, ki se za Vodiška ni začel dobro. Že pred začetkom je prejel dve kazni. Ker je zamudil na start, je prejel 0,5 točke, ker ni imel čelade pred začetkom tekmovanja za pregled opreme na vidnem mestu, pa še dodatne 0,6 točke, so sporočili organizatorji. Tako je imel že pred začetkom druge regate finala več kot točko pribitka. Tako mu niti zmaga v drugi finalna regati, prvi regati dneva, ne bi prinesla zlate medalje.

Po skoraj dvournem čakanju na veter, start je bil sprva predviden ob 12.13, so se finalisti naposled na tekmovališče odpravili ob 13:50. V drugi finalni regati pa je Bontus edini šel po drugi strani regatnega polja in je na prvi boji pridobil veliko prednost, drugi je bil Vodišek, ki pa je zaradi kazni nato padel še za eno mesto.

epa11539552 Toni Vodisek of Slovenia in action during the Men's Kite SF B Race 2 of the Sailing competitions in the Paris 2024 Olympic Games, at the Marseille Marina in Marseille, France, 09 August 2024. EPA/SEBASTIEN NOGIER
Sebastien Nogier
Reuters
Marseille si bo Koprčan vsekakor zapomnil.
Reuters
Finale: Trojka z medaljami in Italijan Riccardo Pianosi. 
Reuters

Vodišek je v tretji regati finala kot zadnji prečkal startno črto in je šel za razliko od preostale trojice na drugo stran regatnega polja, po isti kot v prejšnjem plovu Bontus. A Koprčanu ta odločitev ni prinesla uspeha in je kot zadnji prišel na prvo bojo, s 47 sekundami zaostanka za vodilnim Pianosijem. Sledil je padec Slovenca, že v naslednji stranici pa je povedel Bontus, ki je vodstvo obdržal do konca in s tem osvojil skupno zmago.

EPA
Slovenec v akciji. 
Reuters
Reuters
Reuters

Vodiškovo srebro je četrta slovenska medalja v jadranju. Pred njim je trikrat stal na zmagovalnem odru le Vasilij Žbogar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta