Kdo je prvi nasprotnik Maribora na evropski poti? V svojih vrstah imajo Slovenca, ki je nazadnje igral za Rogaško

Miha Dajčman Miha Dajčman
10.07.2024 06:01

Vijoličasti se bodo jutri ob 20. uri po slovenskem času na stadionu Hristo Botev, ki sprejme skoraj 19 tisoč gledalcev, merili z aktulanimi pokalnimi prvaki Bolgarije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kontroverzni Anton Zingarevič se je maja veselil prve lovorike z rumeno-črnimi, odkar je leta 2021 posta lastnik kluba.
Profimedia

V mestu, kjer je rojena nogometna legenda Hristo Stojčkov, vse od leta 1912 deluje klub Botev Plovdiv, za katerega pa nekdanji napadalec Barcelone ni nikdar igral. Kanarčki ali rumeno-črni, kakšna sta vzdevka dvakratnih bolgarskih prvakov, so si nastop v kvalifikacijah za evropsko ligo zagotovili s slavjem v pokalnem tekmovanju, ko so v finalu s 3:2 premagali serijskega bolgarskega prvaka, Ludogorec. To je bila četrta pokalna lovorika za Botev, ob dveh ligaških naslovih iz let 1929 in 1967 pa ima še naslov v bolgarskem super pokalu iz leta 2018. Redni del ligaškega tekmovanja je Botev v prejšnji sezoni zaključil na sedmem mestu.

Maja je z zmago nad Ludogorcem Botev Plovdiv osvojil četrto pokalno lovoriko.
Profimedia

V Evropi bo moštvo iz Plovdiva igralo po dveh sezonah, poleti 2022 je bil od njih v kvalifikacijah za konferenčno ligo boljši Apoel. V kvalifikacijah za evropsko ligo pa so rumeno-črni nazadnje igrali v sezoni 2017/18, ko so v prvem in drugem rangu kvalifikacij izločil albanski Partizani in izraelski Beitar, izpadli pa proti portugalskemu Maritimu. V Evropi torej Botev nima tako odmevnih rezultatov kot vijoličasti, toda apetiti kluba so leta 2021 narasli, saj je 99-odstotni lastniški delež prevzel ruski milijonar Anton Zingarevič, ki je bil v preteklosti tudi lastnik angleškega Readinga.

Toda nad vsemi odločitvami sina ruskega miljarderja v Plovdivu niso navdušeni. Aprila 2023 je na tekmi prvič zaigrala ekipa, v kateri sploh ni bilo bolgarskega nogometaša, kar je zmotilo pristaše kluba. Decembra istega leta je bil klub v preiskavi Mednarodne nogometne zveze (Fifa) zaradi nepravilnosti pri prestopih mladoletnih nogometašev iz Afrike v Evropo.

Dom Boteva je stadion Hristo Botev, ki danes sprejme 18.777 gledalcev, rekordno pa je bil obiskan na tekmi rumeno-črnih z Atleticom iz Madrida februarja 1963, ko se je zbralo 40 tisoč gledalcev. Zadnja obnova stadiona, ki ima sedaj sodobno podobo, se je začela leta 2014 in bila s številnimi zapleti končana marca 2023.

Po vrednosti igralskega kadra je zasedba Boteva primerljiva z mariborsko, portal Transfermarkt jo ocenjuje na slabih 12 milijonov evrov. Najvrednejši nogometaši bolgarskega kluba so grški bočni branilec Konstantinos Balogiannis, hrvaški napadalec Marin Sekulić, ki je v prejšnji sezoni na 36 tekmah dosegel 11 golov, kamerunski osrednji vezist James Eto'o ter 20-letni bolgarski napadalni vezist Nikola Iliev, ki ga je Botev pred to sezono za 300 tisoč evrov odkupil od Interja, za člansko izbrano vrsto Bolgarije pa je do sedaj zbral osem nastopov. Med okrepitvami Boteva pred to sezono je tudi 22-letni slovenski zvezni nogometaš Alen Korošec, ki je v prejšnji sezoni igral za Rogaško, pred tem pa je bil še član Tabora iz Sežane in lendavske Nafte. Botev od septembra 2023 vodi bosanski trener Dušan Kerkez.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta